Kuva: AOP

Tappajahain tuotanto oli täyttä tuskaa - näyttelijä oli niin kännissä, että kuvaukset siirtyivät

20.06.2020 18:15 - Roy Kokkonen

Kaikkien aikojen kesäelokuva julkaistiin 45 vuotta sitten. Menestys tuli kuitenkin yllätyksenä - tuotanto takkusi ja kuvaukset olivat erikoisia sattumuksia täynnä.

Tappajahain (Jaws) ei pitänyt olla menestys. 45 vuotta sitten ensi-iltansa saanut elokuva ylitti budjettinsa ja kuvausaikataulunsa. Tuohon aikaan ohjaaja Steven Spielberg ei vielä ollut tunnettu, ja lisäksi elokuva julkaistiin kesällä. 

Elokuva perustuu Peter Benchleyn samannimiseen menestysromaaniin. Se kertoo pienestä merenrantakylästä, jonka rantavesiä terrorisoi tappava valkohai. Haita metsästämään lähetetään paikallinen seriffi, meribiologi ja haijahtiin käytettävää alusta kipparoiva vanha merimies. 

Elokuvamaailmassa ei 70-luvulla uskottu, että kesällä julkaistut elokuvat menestyisivät. Sen takia suurimpien tuotantojen julkaisut ajastettiin muille vuodenajoille.

Kuvausten aikana kohdattiin monia haasteita. Elokuva kuvattiin merellä, joka jo itsessään asetti kuvausryhmän luonnonvoimien armoille. Itse tappajahai luotiin elokuvaan kolmella täysikokoisella, 7,6 metrisellä mekaanisesti toimivalla "pienoismallilla", joita liikuteltiin joko sukeltajien voimin tai eräänlaisilla vedenalaisilla pulkilla. 

Valkohaireplikat eivät toimineet kuten oli ajateltu, ja niiden kanssa oli toistuvasti ongelmia. Tuotantoryhmä kutsui haita nimellä Bruce, mutta turhautunut Spielberg viittasi niihin nimellä "suuri valkopökäle".

Elokuvan juliste vuodelta 1975. (kuva: AOP)

Kun Spielberg kuuli ensimmäisen kerran John Williamsin kehittelemän "haiteeman", joka koostui vain kahdesta soinnusta, hän piti sitä vitsinä. Lopulta se muodostui yhdeksi elokuvan suurimmista jännitystä luovista elementeistä.

Yksi elokuvan tunnetuimmista kohdista on seriffi Brodyn lausahdus "You're gonna need a bigger boat", tulette tarvitsemaan isomman veneen. Lentäväksi lauseeksi muodostunutta repliikkiä ei ollut käsikirjoitettu. 

Säästösyistä kuvausryhmä oli vuokrannut liian pienen tukialuksen kuvaustarvikkeiden kuljettamiseen. Lause syntyi jo tuotannon alkuvaiheessa, kun Brodya näytellyt Roy Scheider kettuili alvariinsa pikkuveneessä keikkuvalle tuotantoryhmälle.

Scheider letkautti lauseen sopivassa välissä keskellä kohtausta, jossa roolihahmot kohtaavat hain ensimmäistä kertaa, ja se päätyi mukaan elokuvaan.

Elokuvan päänäyttelijät Robert Shaw (vas.), Roy Scheider ja Richard Dreyfuss. (kuva: AOP)

Toinen erikoinen sattumus tapahtui kuvatessa Robert Shawn esittämän Quintin neliminuuttista monologia. Quint on elokuvassa haijahtiin käytetyn aluksen kapteeni, toisen maailmansodan veteraani, joka palveli uponneella USS Indianapolis -sotalaivalla. Hän kertoo karmivan tarinan aluksen tuhoutumisesta.

Shaw ehdotti Spielbergille, että kohtaus vaikuttaisi aidommalta, jos näyttelijät ottaisivat muutaman lasillisen kuvausten aikana. Spielberg suostui aavistamatta seurauksia.

Lopulta Shaw oli niin humalassa, että näyttelemisestä ei tullut mitään. Mies kannettiin nukkumaan. Häpeissään viime päivän tapahtumista, Shaw halusi jatkaa kohtauksen kuvaamista jo puoli kahdeksan aikaan seuraavana aamuna.

- Kuvasimme kohtauksen lopulta varmaankin vain neljällä otolla. Se oli hieno esitys, Spielberg kertoi tapahtumista vuonna 2011 Entertainment Weeklyn haastattelussa.

Kaikkien aikojen kesäelokuva

Vastoinkäymisistä huolimatta tuotantoryhmä uskoi elokuvaan, ja Tappajahai kohosikin menestystarinaksi. Se ilmestyi teattereihin 20. kesäkuuta 1975, ja ilmestymisensä jälkeen siihen on viitattu ensimmäisenä blockbuster-elokuvana.

Tuohon aikaan elokuvia levitettiin tyypillisesti aluksi vain muutamiin teattereihin. Markkinointi perustui pitkälti ajatukseen elokuvan maineen kiirimisestä katsojien keskuudessa.

Tappajahain kohdalla valittiin toinen lähestymistapa. Elokuva julkaistiin sadoissa teattereissa samanaikaisesti, mikä oli paljon tuohon aikaan. Riskinotto kannatti, sillä Tappajahaista tuli ensimmäinen yli sata miljoonaa dollaria tuottanut elokuva. Elokuva sai kolme Oscar-palkintoa. Se palkittiin parhaasta leikkauksesta, parhaasta alkuperäismusiikista ja parhaasta äänestä.

Samalla siitä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen kesällä julkaistu hittielokuva.

Katso elokuvan traileri alta tai täältä:

Lue myös: Silitysrauta näyttää aivan tunnetun kauhuelokuvan hirviöltä - huomaatko?

Lue myös: Pelottavin tapa katsoa legendaarista kauhuelokuvaa? Hurja kuva leviää somessa

Lue myös: "Tappajahai" tallentui hyytävään otokseen - katso ja vertaa ikoniseen leffajulisteeseen

Lähteet: The Guardian, CNN, EW, BBC, Yahoo Entertainment

Kilpailut

Uusimmat