Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Spagettiwesternien äiti, joka teki Clint Eastwoodista tähden

17.09.2020 07:15 - Roy Kokkonen

Kourallinen dollareita on lajityyppinsä ensimmäinen elokuva, joka nosti maailmanmaineeseen sekä näyttelijä Clint Eastwoodin että säveltäjä Ennio Morriconen.

Kourallinen dollareita on Sergio Leonen kuuluisan dollaritrilogian ensimmäinen osa. Elokuva ilmestyi vuonna 1964, ja se edustaa lajityypiltään niin sanottuja spagettiwesternejä.

Erikoinen nimitys juontaa juurensa elokuvien alkuperämaahan Italiaan. Tänään nähtävää elokuvaa pidetään lajityypin ensimmäisenä edustajana. 

Tyypillistä italowesterneille ovat synkät ja moraalittomat henkilöhahmot. Clint Eastwoodin näyttelemä nimetön antisankari eroaa täysin Yhdysvalloissa tuohon aikaan tehtyjen lännenelokuvien sankarillisista päähenkilöistä.

Eastwood oli 34-vuotias esiintyessään elokuvassa. Näyttelijä täytti tänä vuonna 90 vuotta ja hänen uransa jatkuu edelleen kameran molemmilla puolilla.

Elokuva käynnisti Leonen dollaritrilogian, johon kuuluvat lisäksi elokuvat Hyvät, pahat ja rumat sekä Vain muutaman dollarin tähden.

Pienestä budjetistaan huolimatta elokuva oli valtava menestys. Eastwoodin lisäksi maailmanmaineeseen elokuvan myötä nousi säveltäjä Ennio Morricone.

Morricone sävelsi musiikkia yli 500 elokuvaan uransa aikana. Hän menehtyi tämän vuoden heinäkuussa.

Katso elokuvan traileri alta tai täältä:

Kourallinen dollareita
21:05
Yle Teema Fem

Lue myös: Ikoninen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on kuollut

Lähde: Empire

Kilpailut

Uusimmat