Kuva: AOP

Jannan halloween-asu kritiikin kohteena: "Pyydän anteeksi tietämättömyyttäni"

02.11.2020 15:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Janna pukeutui halloweenina monen tuntemaksi Pocahontas-hahmoksi.

Uutisoimme lauantaina Jannan, 38, halloween asusta. Hän oli pukeutunut juhlan kunniaksi jokaisen tuntemaksi Pocahontas-hahmoksi. Hänen yllään nähtiin hapsumekko, joka muistuttaa paljon Disney-piirretyssä Pocahontasin yllä nähtyä mekkoa.

Asu sai ihastelun lisäksi osakseen myös kritiikkiä. Kulttuurinen omiminen sekä hahmon historia nousivat kritiikissä vahvasti esiin. 

"Pocahontas oli alaikäinen tyttö, joka joutui ihmiskaupan uhriksi. Kulttuuri ei ole asu."

"Suosittelen tutustumaan, mitä on kulttuurinen omiminen ja kuinka sillä yhä pidetään yllä sortavia rakenteita. Kulttuuri ei ole naamiaispuku."

Kuvan asusta näet alta. 

Tuoreessa Instagram-julkaisussaan Janna kertoo olleensa täysin tietämätön hahmon historiasta. 

"Pukeuduin Halloweenina rakastamakseni Pocahontakseksi, asuun jonka taustaa en tuntenut. Tiedostan nyt asuni ongelmallisuuden", Janna kirjoittaa ja jatkaa:

"Pienestä tytöstä lähtien olen ihaillut Pocahontasta ja muistan sanoneeni äidilleni että haluaisin isona olla kuin hän, kaunis, vahva ja rohkea. Kuitenkin tähän päivään asti olen ollut täysin tietämätön Pocahontaksen oikeasta tarinasta. Se on erittäin traaginen ja sydäntä särkevä, eikä se Disneyn kertoma onnellinen rakkaustarina. Oikea tarina ei sovi lapsien korville."

Ja toden totta tarina Pocahontasin takaa on surullinen ja hyvin erilainen, kuin mitä legendaarinen Disney-elokuva antaa ymmärtää.

Pocahontas, oikealta nimeltään Matoaka, oli pohjoisamerikkalainen intiaanityttö. Hänen äitinsä menentyi synnytyksessä ja hän kasvoi heimoisänsä suojeluksessa. Teini-ikäisenä hän joutui englantilaisten sotilaiden panttivangiksi. Hänet kastettiin kristinuskoon, hän sai nimen Rebecca ja päätyi naimisiin leskimies John Rolfen kanssa. Heille syntyi poika Thomas.  Avioliiton kerrotaan rauhoittaneen tilanteen intiaanien ja siirtokuntalaisten välillä. Pocahontas menehtyi vain parikymppisenä mystisesti kesken laivamatkan. Mitään todisteita Pocahontasin ja John Smithin välisestä rakkaussuhteesta ei sen sijaan ole. 

Vuonna 1995 ilmestyneessä Disney-elokuvassa kerrotaan kyllä Smithin ja Pocahontasin kohtaamisesta, mutta tapahtumat eivät ole historiallisesti tarkkoja. 

Janna toteaa kirjoituksessa ymmärtävänsä hyvin kulttuurisen omimisen ongelmat.

"Ymmärrän myös kulttuurillisen omimisen ongelmat alkuperäiskansojen historian syrjinnän ja seksualisoinnin kannalta. Heidän asunsa ovat heille pyhiä ja heidän käytettäväkseen, ei naamiaiskauppojen myytäväksi. Se on väärin että niitä kopioidaan ja niistä hyödytään rahallisesti.

Pyydän anteeksi tietämättömyyttäni aiheesta ja lupaan oppia tästä sekä ensi Halloweenina miettiä tarkkaan miksi hahmoksi pukeudun," hän päättää kirjoituksensa. 

Julkaisun ja kaikki sen keräämät kommentit pääset katsomaan alta. Jos julkaisu ei näy, löydät sen myös täältä.

 

Lue myös: Laulaja Janna lapsensa ennenaikaisesta syntymästä: "On ollut rankempi ensimmäinen kuukausi"

Lue myös: Janna kommentoi tunnelmiaan vauva-arjen keskeltä: ”Hän halusi olla ranskalainen”

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat