Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Scarlett Johanssonin kiistelty roolisuoritus, joka nostatti syytökset "valkopesusta"

04.02.2021 07:15 - Iiro Myllymäki

Scarlett Johanssonin poistoa Ghost in the Shell -elokuvan roolista vaadittiin nettiadressilla.

Scarlett Johanssonin roolitus vuoden 2017 Ghost in the Shell -elokuvassa herätti paljon vastalauseita ennen elokuvan julkaisua. Scifi-elokuva perustuu samannimiseen japanilaiseen Masamune Shirow’n mangasarjakuvaan, ja tarinan pohjalta oli ennen Hollywood-versiota tehty Japanissa animaatioelokuva.

Lähitulevaisuuteen sijoittuva elokuva kertoo Johanssonin esittämästä kyborgista, johon viitataan nimellä Major tai Mira Killian. Ihmisaivoinen mutta muuten mekaaninen kyborgi yrittää löytää hakkerin, joka tekee palvelusroboteista tappajia. Hän kuitenkin alkaa nähdä välähdyksiä entisestä elämästään ja alkaa tämän seurauksena epäillä, kenen puolella hänen pitäisi olla.

Scarlett Johansson (kuva: AOP)

Scarlett Johanssonin roolitusta kritisoitiin, koska sen nähtiin olevan osoitus Hollywoodin harjoittamasta ”valkopesusta” ja aasialaisten näyttelijöiden syrjimisestä. Kritiikki nousi heti, kun Johanssonin roolituksesta uutisoitiin. Yli 100 000 ihmistä vaati nettiadressilla, että rooli annettaisiin jollekulle, joka vastaisi paremmin hahmon alkuperää. Alun perin Mira Killian -hahmo tunnettiin nimellä Motoko Kusanagi.

Vuoden 2017 elokuvan tekijät ovat puolustelleet Johanssonin valintaa rooliin. Tuottaja Steven Paul totesi, että hänen mielestään elokuvan varsinainen tarina ei ole pelkästään japanilainen, vaan se koskettaa koko maailmaa. Myös Johansson itse puolustautui kritiikiltä.

- En ikinä esittäisi eri rotuista ihmistä. Monimuotoisuus on tärkeä asia Hollywoodissa, enkä ikinä haluaisi kokea esittäväni loukkaavaa hahmoa, Johansson sanoi.

Myös aiemman japanilaisen Ghost in the Shell -animaatioelokuvan ohjaaja Mamoru Oshii sanoi, ettei tarinan kannalta ole väliä, onko hahmon näyttelijä japanilainen vai ei.  

- Major-hahmo on kyborgi, ja hänen fyysinen olemuksensa on tekaistu. Nimi ”Motoko Kusanagi” ja hänen nykyinen kroppansa eivät ole hänen alkuperäinen nimensä ja kroppansa, jolloin ei ole mitään pohjaa väittää, että aasialaisen näyttelijän pitäisi esittää häntä, Oshii sanoi.

Ghost in the Shell
Nelonen
21.00

Lue myös: Scarlett Johanssonin tulevasta elokuvaroolista nousi someraivo - "Tämä on säälittävää"

Lue myös: Scarlett Johansson paljastaa olleensa tunnetun roolinsa kakkosvaihtoehto: 'Minut on torjuttu usein'

Lähteet: Time, Care2 Petitions

Kilpailut

Uusimmat