Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Taru on totuutta ihmeellisempää - saksalaisen salauslaitteen purku oli ryhmätyötä

13.03.2022 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

The Imitation Game perustuu tositapahtumiin, mutta kuvataan oikeita tapahtumia jännittävämpänä.

The Imitation Game kertoo brittiläisen matemaatikon, Alan Turingin tarinaa hänen yrittäessään ratkaista saksalaisten salakirjoituskoneen purkua toisen maailmansodan aikana. Turingina nähdään näyttelijä Benedict Cumberbatch, 45, joka tunnetaan erityisesti Marvel-elokuvien Doctor Strangena.

Elokuva ilmestyi vuonna 2014 ja sen on ohjannut norjalainen Morten Tyldum, 64, jonka ehkä tunnetuin teos on Passengers-elokuva vuodelta 2016, joka huomioitiin kahdella Oscar-ehdokkuudella.

Elokuva perustuu tositapahtumiin. Turingin tosiaan johti toisen maailmansodan aikana Enigma-salakirjoituskoneen purkua. Iltasanomat haastatteli vuonna 2019 Turingin elämään perehtynyttä Sir Dermont Turingia, joka on elokuvassa Alan Turingin veljenpoika.

Dermont Turing huomauttaa haastattelussa, että elokuvassa on lisätty jännitettä siten, että Turing kuvataan murtamassa konetta yksin pienessä vajassa, mutta tosiasiassa purkua on suorittanut kokonainen työryhmä.

Elokuvan tapahtumista poiketen laitetta yritettiin purkaa jo sodan alkuajoista alkaen, eivätkä hahmotkaan oikeastaan ole totuudenmukaisia. Turing kuvataan Dermont Turingin mukaan mielenvikaisena, mikä on hyvin kaukana totuudesta.

Eivätkä viranomaisetkaan yrittäneet estää salauslaitteen purkua, päinvastoin. Elokuvan tapahtumista poiketen viranomaiset tukivat salauslaitteen purkutyötä täysin.

Taru on siis tässäkin tapauksessa totuutta ihmeellisempää.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

 The Imitation Game

13.3.2022

Klo. 21.00

Yle TV2

Lue myös: Mummotyyliä vai seksikästä? Keira Knightleyn asu jakoi mielipiteet

Lue myös: Sherlock Holmes -tähti sai kolme nikotiinimyrkytystä kuvauksissa - jätti myös suihkut väliin

Lue myös: Suosikkinäyttelijä myöntää: Juopotteli yhdessä Stephen Hawkingin kanssa!

Lähde: Iltasanomat

Kilpailut

Uusimmat