Kuva: AOP / Shutterstock

Tiedätkö, miksi perjantai 13. päivä on epäonnen päivä? Teorioita on useita

13.05.2022 12:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Uskomuksen mukaan perjantai 13. päivä on epäonnen päivä. Kaikkialla ei kuitenkaan uskota samoin.

Tänään on uskomusten mukaan epäonnen päivä, nimittäin perjantai 13. päivä. Usein vuodelle osuu kaksi perjantaita, jonka päivämäärä on kolmastoista, mutta joinakin vuosina niitä saattaa olla peräti kolme. Yleisesti epäonnisen päivän historia on kuitenkin epäselvä.

Erään teorian mukaan taikausko päivän ympärillä juontaa juurensa kristinuskoon. Jeesus nautti viimeisen ateriansa yhdessä opetuslastensa kanssa torstaina, päivää ennen hänen ristiinnaulitsemista, joka tapahtui perjantaina. Henkilöitä aterialla oli yhteensä 13: Jeesus ja 12 opetuslasta.

Numero 13 on yhdistetty myös Juudas Iskariotiin, eli häneen, joka kavalsi Jeesuksen. Lukua on pidetty epätäydellisenä verrattuna lukuun 12, joka edustaa niin opetuslasten määrää kuin vuoden kuukausien lukumäärää.

Myös Ranskan kuningas Filip IV pidätytti lähes kaikki Ranskan temppeliherrat perjantai 13. päivä vuonna 1307.

Historiallisten tapahtumien lisäksi vuonna 1907 kirjailija Thomas W. Lawson julkaisi teoksen Perjantai 13. päivä, joka valjasti päivän ympärillä vellovan taikauskon edukseen.

Kaikissa maissa epäonnenpäivä ei ole kuitenkaan sama. Espanjankielisissä maissa sekä Kreikassa epäonnenpäivä on tiistai 13. päivä. Italiassa pelätään sen sijaan perjantai 17. päivää.

Lue myös: Tänään on perjantai 13. - katso millaisia asioita kyseisenä päivänä on sattunut

Lue myös: Pelottavat asiat, jotka sattuivat perjantaina 13. päivä - uskallatko lukea?

Lähteet: Independent, CNN

Kilpailut

Uusimmat