Kuva: Sub

Tänään tv:ssä: Tapio Hämäläinen esiintyy ensimmäisen kerran Tuurana - Tiedätkö vuorineuvoksen kaikki etunimet?

13.07.2022 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Uuno Turhapurot ovat tuttuja television kesäohjelmistosta. Tänään on vuorossa järjestyksessä kolmas Uuno-elokuva.

Tänään televisiossa nähdään Uuno Turhapuro -saagan kolmas osa, eli vuonna 1976 ilmestynyt Lottovoittaja UKK Turhapuro, joka oli ilmestymisvuonnaan vuoden toiseksi katsotuin elokuva. Elokuvan ilmestymisen aikaan lotto oli vasta muutaman vuoden vanha ilmestys, joten elokuva oli oiva tapa ihmetellä äkkirikastumisen mahdollisuutta. Uunomaiseen tapaan tietenkin.

Uunon appiukko, vuorineuvos Tuura on yksi keskeisiä hahmoja Uuno-elokuvissa. Hän on huikentelevaisen Uunon vastavoima: pihi, huumorintajuton ja avoimesti elokuvien antisankaria vihaava rahamies. Kolmannessa Uuno-elokuvassa hänet tunnetaan nimellä Voldemar Tuura ja vuorineuvoksena nähdään Tapio Hämäläinen, joka nähtiinkin tästä eteenpäin vuosikymmenten ajan Tuuran roolissa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Ensimmäinen vilahdus tulevasta Tuurasta nähdään kuitenkin jo järjestyksessä toisessa elokuvassa. Silloin Tuuralla ei tosin vielä ollut nimeä ja näyttelijänä toimi Pehr-Olof Sirén.

Lottovoittajaa seuranneessa elokuvassa, eli vuonna 1977 ilmestyneessä Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon -elokuvassa Tuuran hahmo kehittyi jälleen. Tällä kertaa Tuuran nimi muuttui Karolus Tuuraksi.

Elokuvasta toiseen Tuuran etunimi on vaihtunut. Valdemar, Karolus, Jalmari, Elmeri, Taneli, Hugo, Valtter. Rakkaalla appiukolla on monta nimeä ja monia titteleitä. Hän on toiminut johtajana, vuorineuvoksena, pääministerinä sekä puolustusministerinä.

Vaikka tittelit ja nimet ovat vaihdelleet, on yksi asia pysynyt muuttumattomana läpi elokuvasarjan: Uuno on kivi Tuuran kengässä aina ja ikuisesti.

Lottovoittaja UKK Turhapuro

Klo. 21.00

Sub

Lue myös: Laulaja Eini päätyi Uuno Turhapuro -elokuvaan sattuman kautta - "Onnenkantamoinen"

Lue myös: Pelit: Muistatko Uuno Turhapuro -videopelin? Nyt siitä on maksettu valtava summa

Kilpailut

Uusimmat