Kuva: Niko Tiainen

Kimmo Vehviläinen jyrähtää Jasmin Voutilaisen kuolinuutisoinnista: "Tästä kirjoitetaan aivan eri sävyyn"

22.03.2023 14:15 - Iiro Myllymäki

Radiojuontaja ihmettelee, miten fyysistä terveyttä saadaan hoidettua paljon helpommin kuin mielenterveyttä.

Radio Novan Aamun Kimmo Vehviläinen ja Minna Kuukka puhuivat lähetyksessään Suomen mielenterveydenhoidon tilasta. Asia on noussut keskusteluun sen jälkeen, kun Salatut elämät -näyttelijä Jasmin Voutilaisen menehtymisestä uutisoitiin. Voutilainen oli puhunut julkisesti mielenterveysongelmistaan ja siitä, miten vaikea niihin oli ollut saada apua. Näyttelijä kuoli 27-vuotiaana.

Vehviläinen ihmettelee, miten hankalaa mielenterveysongelmista kärsivän on päästä hoitoon, kun taas fyysiset vammat hoidetaan nopeasti.

- On niin käsittämätön juttu, että jos sinulla katkeaa jalka, saat apua samana päivänä. Mutta jos sinulla on vamma päässä, odotat hoitoa kaksi vuotta, Vehviläinen sanoo.

Hän ihmettelee myös Voutilaisen menehtymisestä seuranneen uutisoinnin sävyä.

- Joka ikinen kerta, kun Suomessa käy niin, että jokin fyysinen vamma jää hoitamatta tai on sydänkohtaus, kaikki iltapäivälehdet huutavat otsikoissaan, että ”ei saanut apua ja menehtyi”. Kun Jasmin ei saanut apua ja menehtyi, tästä kirjoitetaan aivan eri sävyyn. Ei ole mikään ”painokoneet seis ja hoitovirhe”, Vehviläinen sanoo.

Jasmin Voutilainen (kuva: Emmi Moilanen)

Radiojuontajan mielestä nimenomaan mielenterveyden ongelmat pitäisi hoitaa erittäin kiireellisesti, koska hoitamattomuuden seuraukset ovat pahimmillaan hengenvaaralliset.

- Se on henkeä uhkaava tila tosi usein. Kaikki me tiedämme, mihin kuntoon ihminen menee, kun hän ei pääse omasta ahdistuksestaan ulos. Hän tarvitsee siihen paljon enemmän apua kuin ihminen, jolla on polven kierukka mennyt. Siitä huolimatta tässä maassa se polven kierukka hoidetaan saman tien kuntoon yhteiskunnan varoilla, mutta näille [mielenterveyden ongelmille] ei tehdä yhtään mitään, Vehviläinen sanoo painokkaasti.

Myös Minna Kuukka on samoilla linjoilla. Hän näkee asiassa ristiriidan siinä, miten avoimesti mielenterveyden haasteista nykyään puhutaan mutta miten heikkoa ongelmien hoitaminen on.

- On hienoa, että näistä asioista puhutaan nykyään rohkeasti ja että ymmärretään, että ne ovat sairauksia siinä missä muutkin. Mutta sitten se ymmärrys loppuu tuossa kohtaa, Kuukka sanoo.

Vehviläisen ja Kuukan keskustelun voi kuunnella alta Radio Novan Aamun Iltapalat -podcastista tai Podplaysta tästä linkistä.

Voice.fi, Radio Nova ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Salatut elämät -tuotanto muistaa menehtynyttä Jasmin Voutilaista - kaunis päivitys julki

Lue myös: IL: Salatuissa elämissä näytellyt Jasmin Voutilainen on kuollut 27-vuotiaana

Kilpailut

Uusimmat