Jaana Pelkonen tytöttelystä: "Se on jopa ihan kivaa, kun sanotaan tytöksi"

02.05.2015 11:15 - Senni Loikala

Tytöttely ei saa Jaana Pelkosta nousemaan varpailleen. Miesten seura on opettanut, että oma paikkansa täytyy itse ottaa.

Kansanedustaja Jaana Pelkosta, 38, tytötellään silloin tällöin. Hän ei ota hyväntahtoisia kommentteja vakavasti.

- Mitä enemmän vuosia tulee mittariin, niin se on jopa ihan kivaa, kun sanotaan tytöksi. Silloin ajattelee, että: "jes, minä en ole vielä niin vanha", hän sanoo.

Pelkosen mukaan hänen suhtautumisensa tytöttelyyn riippuu siitä, kuka tytöttelee ja miten. Jos sanojalla on pilke silmäkulmassa, myös Pelkonen ottaa tilanteen huumorilla. Ikävään asenteeseen hän ei ole törmännyt.

- Tiedän, että on muunkinlaista tytöttelyä. Ainakaan minä en ole edes suostunut ottamaan sellaista vastaan.

"Jätkä jätkien joukossa"

Miesten seura on vaikuttanut Pelkosen rautaiseen asenteeseen. Hän kertoo, että on tehnyt paljon töitä miesvaltaisissa yhteisöissä.

- Olen ollut jätkä jätkien joukossa. Oma paikkansa on pitänyt itse ottaa ja ajatella, että minä olen tässä yhtälailla kuin te kaikki muutkin olette. Huolimatta vaikkapa siitä, että naisia ehostetaan enemmän televisioesiintymisiä varten; se on vain ulkoista rekvisiittaa, hän kertoo.

Äidin elämänohje käytössä

Pelkosen mukaan oma käytös ja asenne vaikuttavat siihen, miten muut suhtautuvat esimerkiksi tytötellessä. Hän ottaa esille tammikuussa poisnukkuneen äitinsä elämänohjeen.

- Se on minulle vahvimpana, mitä äiti on opettanut, että nainen on ihan yhtälainen toimija siinä missä mieskin, ettei anneta edes muita vaihtoehtoja muuta kuvitella.

Vaikka miehet ovat fyysisesti vahvempia, ei se Pelkosta hetkauta.

- Vaikka minä olen 160 senttiä ja häviän mitassa, niin sitä pippurisemmin yritän pitää jöötä. Olenhan minä tyyliin puolet pienempi kuin muut koossa, mutta ei se minua hiljennä. Sitten täytyy välillä huutaa vähän kovempaa, hän nauraa.

Kilpailut

Uusimmat