Kuva: Senja Rapila

Axl Smithin pitkä tie koko kansan tähdeksi: "Lapsena kohtasin Suomessa paljon rasismia"

15.12.2015 15:45 - Rea Tallgren

Axl Smithin matka yhdeksi Suomen suosituimmista juontajista on ollut pitkä ja täynnä yllätyksiä. 

Axl Smith, 31, on varmasti tuttu nimi meille jokaiselle suomalaiselle. Matka kuuluisaksi on ollut pitkä ja sen varrelta löytyy monta suurelle yleisölle tuntematonta vaihetta. Miehen itsensä mukaan on vaadittu useampaa rakennusmateriaalia suosion saavuttamiseen; ainakin yllätyksiä, onnea ja tärkeimpänä kaikista: kovaa työtä.

Yksinäisyyttä ja rasismia

Pikimustat hiukset, tummat silmät ja enkelimäisen kauniit kasvot. Pieni Axl peri parhaat puolet sekä Iranista tulevalta biologiselta isältään että suomalaiselta äidiltään. 

(kuva: Axlin kotialbumi )

Kamera rakasti jo tuota pientä miestä ja Axl nauraakin aloittaneensa esiintymisuransa muutaman vuoden ikäisenä. Tuolloin hän kuvasi äitinsä avustuksella videotervehdyksiä isän suvulle, joka asui Belgiassa. 

- Ensimmäiset hahmoni olivat Lenny Kravitz ja Batman, tottakai, Axl muistelee. 

(kuva: Axlin kotialbumi )

Vaikka tummat piirteet sopivat kameran eteen, eivät ne 80-luvun Suomessa olleet varsinainen valttikortti ystäviä hankkiessa. 

- Olin hiekkalaatikolta lähtien se harvinaisempi näky. Kohtasin paljon rasismia. 

Erikoiset harrastukset eivät myöskään olleet omiaan edesauttamaan kaveripiirin kasvattamista. 

- Äitini päätti harrastukseni. Harrastin siis balettia ja soitin huilua. Voi vaan kuvitella, kuinka suosittu olin tyttöjen keskuudessa, Axl nauraa. 

(kuva: Axlin kotialbumi )

Huilun äiti antoi neuvottelun päätteeksi vaihtaa saksofoniin. Saksofoniin tarttuessa Axl ei kuitenkaan vielä ymmärtänyt, miten merkittävä liike soittimen vaihtaminen hänen elämässään olisi. Saksofoni kainalossa Axl suunnisti leirille, joka muutti koko hänen elämänsä suunnan. 

Lava kutsui

Pori Jazz -leirin idea oli se, että siellä perustettiin omia bändejä, ja soitettiin omia soittimia. 

Tuolla leirillä sain oikeastaan ensimmäiset ystäväni. 

Leirillä syntyi myös Axlin ensimmäinen hip hop -yhtye, joka pääsi myöhemmin jopa esiintymään Pori Jazzeille. Itse esiintyminen oli herätys, ja Axl löysi lavalta toisen kotinsa. 

(kuva: Axlin kotialbumi )

Axl päätti antaa musiikille ja esiintymiselle elämässään yhä enemmän tilaa ja haki Vaskivuoren lukioon, joka on keskittynyt sekä musiikkiin että ilmaisutaitoon. 

- Minulla oli lukion avaimet. Koulussa sai olla aamukahdeksasta iltakymmeneen. 

Omille avaimille tuli käyttöä. Usein Axl nähtiin koululla harjoittelemassa vielä useita tunteja viimeisten luentojen jälkeen. Intohimo ja palo olivat valtavat. Lukiossa Axl järjesti myös ensimmäisen bändimaraton-nimeä kantavan tapahtuman, jonka hän juonsi. 

(kuva: Axlin kotialbumi )

- Siinä meni kaikki pieleen. Sanoin bändien nimet väärin, kerroin väärät aikataulut. Se oli aivan kuraa. Mutta silti, kun se oli ohi, tajusin, että olin selvinnyt siitä hengissä. 

Vaikkei ensimmäinen juontajan pesti ollutkaan nappisuoritus, mies jäi merkittävällä tavalla mieleen. Lukion opettaja vinkkasi Axlille MTV:n hakevan juontajaa kanavalleen. 

- Menin kotiin ja odotin 1,5 tuntia MTV auki, jotta näkisin mainoksen juontajahausta. 

MTV:lle piti lähettää videohakemus, jonka Axl sai kasaan koulukaverinsa avustuksella. Loppu on televisiohistoriaa.

Teini-ikäisenä kaikkien huulille

Puhelu MTV:ltä tuli historiantunnilla. Puolitoista kuukautta myöhemmin teini-ikäinen Axl muutti Tukholmaan. Jo muutama päivä muuton jälkeen nuorimies matkusti MTV:n juontajana Miamiin ja haastatteli ensitöikseen Alicia Keysiä, Kanye Westiä ja Jay Z:tä

MTV:n hommissa kului vuosia. Axl juonsi, tuotti ja ohjasi. Hän opetteli editoimaan ja loi suhteita. Kun kanava alkoi musiikin lisäksi esittää realityä, hän koki, että oli aika siirtyä kohti uusia haasteita. 

Pian hän pääsi juontamaan Dance-nimistä ohjelmaa. Sitä seurasi muun muassa pesti The Voice of Finland -ohjelmassa. 

Hyvä kiertoon

Axl on saanut omassa elämässään kokeilla, luoda, innostua ja toisinaan myös epäonnistua. Saman mahdollisuuden hän haluaa nyt antaa nuorille. Siksi mies perusti Jook Joint Movementin. 

- Annamme nuorille mahdollisuuden kokeilla ja oppia erilaisia asioita media-alasta. He pääsevät tuottamaan tapahtumia, he pääsevät tutustumaan mediataloihin ja suunnittelemaan ja tekemään omia juttujaan videoista radioon, Axl selventää. 

Jook Joint Movementille haetaan nyt kannatusjäseniä Mesenaatin kautta. Kannatusjäseneksi on mahdollisuus ryhtyä niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin. Tarkoitus on tarjota jo yli satapäiseksi kasvaneelle Jook Joint Movement -porukan nuorille paremmat tilat, välineet ja resurssit tutustua media-alaan. Samalla he voivat kasvaa tekijöinä, tuntea iloa ja intoa tekemisestä - kenties löytää alalta jonakin päivänä työpaikan.

- Oma urani on syntynyt onnenkantamoisten, sattumien sekä uskomattoman vahvan draivin seurauksena. Haluan tarjota saman mahdollisuuden nuorille, Axl summaa. 
Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat