Kuva: Shutterstock

Muistatko Miekka kivessä -tarun? Tarinalla ei saata todellisuudessa olla mitään tekemistä kuningas Arthurin kanssa

26.04.2022 17:15 - Riia Frost

Moni on keskiajoilta asti yrittänyt varastaa arvokasta asetta, ja miekanvartija itsekin kertoo kohdanneen pappiuransa aikana ainakin kaksi varkausaikomusta.

Moni on varmasti kuullut legendaarisen Miekka kivessä -tarun tai ainakin saattanut katsoa Disneyn samannimisen animaatioelokuvan. Kyseisestä tarusta on monia eri versioita, mutta ne kaikki kuvailevat omalla tavallaan, kuinka myyttinen kuningas Arthur oli ainoa, joka kykeni vetämään miekan kivestä ja siten oli tarkoitettu kuninkaaksi.

Osa legendoista sanoo, että miekka nimeltä Excalibur olisi päätynyt kiveen taian avulla. Osa taas väittää edellisen kuninkaan kuoltua, että miekka olisi lyöty kiveen ja se, joka miekan vetäisi pois, olisi Englannin uusi hallitsija. Nykyään tuo legendaarinen "miekka kivessä" on nähtävissä muovikuvun alla San Galgano de Montesiepi -kappelissa Italian Toscanassa.

Todellisuudessa miekan tarina ei saata kuitenkaan olla niin taianomainen, mitä legendat antavat ymmärtää. Montesiepi-kappelin seurakunnan pappi Don Vito Albergo paljastaa BBC-julkaisussa, mikä saattaa olla todellinen tarina myytin takana.

Symbolina muu kuin kuninkuus tai voima

Vuonna 1180 häikäilettömänä ritarina tunnettu Galgano päätti muuttaa elämänsä ja vannoi, ettei enää ikinä taistelisi. Albergon mukaan kolmekymppiselle Galganolle syntyi idea rauhasta, kun hän näki vision arkkienkeli Michaelista.

Legenda väittää Galganon iskeneen miekan kiveen, jättäen ainoastaan miekan kouraimen eli kahvan näkyviin kuvastamaan ristiä. Tekonsa jälkeen Galganon sanotaan jääneen alueelle erakoksi.

- Tapahtuneesta puhutaan paljon ihmeenä, mutta todellisuudessa hän työnsi miekan maahan. Sitten, kun kirkkoa alettiin rakentamaan, miekka siirrettiin kirkon keskelle, jotta se säilyttäisi symbolisen tarkoituksen. Eli fyysisen ihmeen sijaan tämä on enemmän sosiaalinen ihme, Albergon kertoo.

Kiven sijaan legendaarinen miekka iskettiin maahan. (kuva: BBC Reel / YouTube)

Miekka siirrettiin kiveen Galganon kuoleman jälkeen. (kuva: BBC Reel / YouTube)

Montesiepin kappelia alettiin rakentamaan Galganon hautapaikaksi, kunnioituksena ritarin muistoa kohtaan. Galgano menehtyi vuonna 1181. Kappeli valmistui neljä vuotta myöhemmin ja Galgano nimitettiin pyhimykseksi.

Albergon kertoo hylätyllä miekalla olleen merkittävä tarkoitus keskiaikaisessa ajattelumaailmassa.

- Se on rauhan merkki, kun taas nostettu miekka tarkoittaa sodan alkua.

Kuningas Arthur ei liity tarinaan mitenkään

Albergonin mukaan legendaarinen Englannin kuningas Arthur ei koskaan nostanut miekkaa kivestä toisin kuin taru antaa ymmärtää.

- Ennen kyseinen miekka saatettiin välillä irrottaa kivestä ja laittaa takaisin. Eli kuningas Arthur ei koskaan nostanut kyseistä miekkaa täydellä voimallaan, Albergon toteaa.

Miten sitten Miekka kivessä -tarina lopulta yhdistettiin kuningas Arthuriin? Uskotaan, että pyhiinvaeltajien kulkiessa Roomasta Ranskaan he olisivat kulkeneet Toscanan läpi ja muuttaneet tarinan kuningas Arthurin omaksi.

- Luulen, että tarina inspiroi miekka kivessä -legendaa, jota sisterssiläiset munkit myöhemmin hyödynsivät edistääkseen ja nostaakseen Galganon kulttia.

Moni on keskiajoilta asti yrittänyt varastaa arvokasta asetta ja Albergon itsekin kertoo miekanvartijana kohdanneen pappiuransa aikana ainakin kaksi varkausaikomusta.

- Ongelma on se, että ihmiset ymmärtävät miekan tarkoituksen väärin. Heillä on sellainen ajatus, että nostaessasi tämän miekan omistat koko maailman, Albergon kertoo.

Koko tarinan voit katsoa alta näkyvästä videosta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Kaaso tuunasi mekkoaan ja some raivostui - morsian riensi kommentoimaan tilannetta

Lue myös: Reality-tähti myi pierujaan hulppealla hinnalla - jätti leikin kesken sairaalareissun vuoksi

Lähteet: BBC, BritannicaMedieval Crusades and Chivalry

Kilpailut

Uusimmat