The Lancet -lehdessä julkaistun tutkimuskatsauksen mukaan hallitusten tulisi ryhtyä tiukempiin toimiin ultraprosessoitujen ruokien suhteen. Asiantuntijat peräänkuuluttavat elintarvikkeisiin varoitusmerkintöjä ja niille asetettavia korkeampia veroja. Nämä toimet parantaisivat mahdollisuutta siihen, että ihmiset välttäisivät ultraprosessoituja tuotteita.
Ultraprosessoiduille ruoille on ominaista, että ne sisältävät runsaasti ainesosia, joita ei kotikeittiöstä löydy. Niihin kuuluu ainakin emulgointiaineita, säilöntäaineita, väriaineita, aromivahventeita ja makeutusaineita. Niistä myös puuttuu tärkeitä ainesosia kuten kuitua.
Esimerkkejä ultraprosessoiduista elintarvikkeista ovat makkarat ja einekset, perunalastut, virvoitusjuomat, makeat leivonnaiset ja pikkuleivät, valmiskeitot, pikanuudelit sekä jotkin teolliset leivät.
BBC:n mukaan kulutustutkimukset osoittavat, että ultraprosessoidut ruoat muodostavat yhä suuremman osan ihmisten ruokavaliosta kaikkialla maailmassa, mikä heikentää ravinnon laatua ja ihmisten terveyttä.
43 tutkijan tekemä analyysi 104 pitkäkestoisesta tutkimuksesta liittää ultraprosessoidut ruoat useisiin terveysriskeihin kuten masennukseen, dementiaan, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja munuaissairauksiin.
Helsingin yliopisto puolestaan tutki ja huomasi, että ultraprosessoidut ruoat voivat vaikuttaa aivoihin ja johtaa ylensyöntiin. Ultraprosessoitujen ruokien runsas käyttö saattaa liittyä rakenteellisiin muutoksiin aivoalueilla, jotka säätelevät syömiskäyttäytymistä.
The Lancet -lehden katsauksessa sanotaan, että tutkimuksia, jotka osoittaisivat tarkasti miten ultraprosessoitu ruoka vaikuttaa terveyteen, on vielä vähän. Toisaalta tieteilijöiden mukaan tämä puute ei saisi viivästyttää toimia.
Lue myös: Tutun ravinteen puutos voi aiheuttaa masennusta – yksi asia on huomioitava
Lähde: BBC, Helsingin yliopisto