Vanhempien ihmisten ruokailemisessa yksin piilee yllättäviä haittoja. Asiaa tutki australialainen Flinders University.
Appetite-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset perustuvat yli 80 000 ikääntyneen henkilön aineistoihin, jotka ovat peräisin 12 eri maasta. Tutkimustulosten perusteella iäkkäiden ihmisten ruokailuympäristöllä voi olla suuria vaikutuksia terveyteen.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 20 muuta kansainvälistä tutkimusta. Näissä tutkimuksissa selviteltiin, miten yksin syöminen vaikuttaa erilaisiin terveysmittareihin itsenäisesti asuvilla, yli 65-vuotiailla aikuisilla.
Flinders-yliopiston havaintojen mukaan iäkkäät ihmiset, jotka syövät usein yksin, ovat suuremmassa vaarassa kärsiä heikosta ravitsemuksesta ja siihen liittyvistä terveysongelmista verrattuna niihin, jotka aterioivat säännöllisesti muiden seurassa.
Havainto oli selkeä. Yksin syöminen liittyi usein heikkoon ruokavalion laatuun eli vähäisempään hedelmien, vihannesten ja lihan tai kalan käyttöön, joten iäkkäillä oli suurempi riski laihtua tai haurastua tahattomasti. Vanhusten tulisi huolehtia lihaskunnosta, jotta vältetään lihaskato eli sarkopenia, ja proteiinilla on voimaharjoittelun lisäksi keskeinen rooli lihaskunnon ja toimintakyvyn ylläpitämisessä.
Katsauksen pääkirjoittaja, ravitsemusterapeutti ja väitöskirjatutkija Caitlin Wyman korosti, että sosiaalinen vuorovaikutus on iäkkäille erityisen tärkeää – ja etenkin yhteisten aterioiden yhteydessä.
– Ruoka on muutakin kuin ravintoa. Yhdessä syöminen on tärkeä sosiaalinen tapahtuma, joka voi vaikuttaa ruokahaluun, ruokavalion monipuolisuuteen ja yleiseen hyvinvointiin, Wyman sanoi.
– Tiedämme, että ikääntyminen tuo mukanaan fysiologisia muutoksia, kuten heikentyneen näläntunteen ja muuttuneen makuaistin, mutta tuloksemme viittaavat siihen, että sosiaaliset tekijät ovat yhtä tärkeitä.
Aiemmista tutkimuksista oli tiedossa, että yksinäisyys ja sosiaalinen eristäytyminen voivat vähentää syömistä, mutta nyt tarkasteltiin ensimmäistä kertaa, miten konkreettisesti ruokailuseura vaikuttaa ravitsemukseen ja fyysiseen terveyteen.
Lähde: SciTechDaily