Oululainen Misele Pons muutti Australiaan töiden perässä pari vuosikymmentä sitten.
Hän oli opiskellut Lapin yliopistossa oikeustieteiden maisteriksi, ja suoritti myöhemmin Sydneyssä oikeustieteen tutkinnon.
Yksi asia Australiassa oli kuitenkin Miselen mielestä vuosia pielessä: hän kaipasi lonkeroa.
Lue myös: Panimotuotteiden myynti laski – yhdessä tuoteryhmässä kuitenkin selvää nousua
Lue myös: Alkoholinmyynti alkaa tänään tavallista myöhemmin – taustalla tärkeä syy, joka liian monelta unohtuu
Long drink, lonkero, lonkku, harmaa, betonivesi… Rakkaalla juomalla on monta nimitystä. Juoma kehitettiin alun perin vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin ja ne valmisti Hartwall.
Sittemmin kilpailijoita on tullut lukuisia muitakin, mutta edelleen tunnetuin lonkero on Hartwall Original Long Drink.
Australiassa tästä raikkaan harmaasta virvokkeesta sai kuitenkin vain haaveilla. Myös Miselen mies Mike oli ihastunut Suomessa käydessään lonkeron makuun, ja tämän sanat potkaisivatkin rattaat lopulta liikkeelle vuonna 2023.
Ilta-Sanomat kertoo Miken todenneen purjehdusreissulta kotiuduttuaan, että olisi ollut upeaa saada reissulla lonkeroa tarjolla olevan oluen sijaan.
Tuolloin Misele sanoo ymmärtäneensä, että nyt on oikea hetki.
Siitä alkoi hänen uransa lonkerobisneksessä. Hän kehitti oman lonkeroreseptin, jota hän kertoo IS:n artikkelissa hioneensa kuukausia. Ensimmäiset koe-erät maistuivat lähinnä tiskivedeltä.
Lue myös: Arvonlisäveroprosentti nousi – näin se vaikuttaa Alkon hintoihin
Lue myös: Testasimme alkoholittomat lonkerot, kaksi erottui selkeästi joukosta: "Oho, miten hyvä!"
Vuoden suunnittelun jälkeen Miselen oma lonkero lanseerattiin markkinoille vuoden 2024 lopussa. Juoma sai nimekseen Kippis.
Tänä päivänä Kippistä on saatavilla greipin makuisena, sekä perinteisenä että sokerittomana versiona.
Vastaanotto on ollut parempi, kuin Misele uskalsi etukäteen toivoa. Australialaiset pitävät erityisesti lonkeron raikkaudesta.
Misele kertoo miettineensä myös, kuinka Kippis otettaisiin vastaan Suomen markkinoilla.
– Olisi mahtavaa tuoda jokin kesä pieni erä myyntiin Suomeen ja nähdä, miten Kippis otetaan vastaan siellä.