Kuva: Fotolia

Puristatko finnit aina väärin? Voi olla syy niiden lisääntymiseen

30.03.2016 12:15 - Senja Rapila

Jos finnit puristaa aina väärällä tavalla, voi vahingoittaa kasvojen ihoa ja lisäksi tahtomattaan tuottaa itselleen lisää finnejä.

Jos sinulla on tapana puristella naamasta finnejä ja mustapäitä päivän päätteeksi, kannattaa tästä tavasta pyrkiä hyvin nopeasti eroon. Dermatologi Howard Murad nimittäin kertoo, että finnien puristaminen on kaikista parhain tapa vahingoittaa ihoa. 

Mitä iholle tapahtuu?

Kun puristat finniä, joka koostuu talista, kuolleista ihosoluista ja bakteereista, saatat tahtomattasi levittää sen sisällön laajemmalle alueelle iholla. Tämä voi aiheuttaa finnin tulehtumisen tai vaihtoehtoisesti toisen finnin ilmestymisen.

Samalla kun käsittelet intensiivisesti yhtä finniä ja yrität päästä siitä parhaasi mukaan eroon, syötät iholle lisää bakteereita ja likaa käsistäsi. Mikäli sinulla on pidemmät kynnet, rikot todennäköisesti samalla ihoa ja näin annat jälleen talin ja bakteereiden levitä laajemmalle alueelle.

Miten finnin voi puristaa vahingoittamatta ihoa?

Jos sinun kuitenkin pitää puristaa finni, Murad neuvoo tekemään sen silloin kun finni on selkeästi "valmis". 

- Jos sinun on pakko puristaa finni, varmista että siinä on valkoinen keskus. Käytä lämpöä, höyryä ja kevyttä painetta sormenpäistäsi finnin puristamiseen. Muista peittää sormenpääsi nenäliinalla ja painella finniä sivuilta. Älä unohda puhdistaa käsiteltyä aluetta desinfiointiaineella puristamisen jälkeen!

Voit myös lukea aiemman haastattelun siitä, kuinka dermatologi Karen Hammerman neuvoo, miten ihoa tulisi hoitaa aamuin ja illoin. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Good Housekeeping

Lue myös: Kärsitkö tunnesyömisestä? 5 merkkiä kertovat

Lue myös: Seitsemän tapaa saada lyhyestäkin treenistä tehokas

Kilpailut

Uusimmat