Kuva: Nelonen

Lahden dopingskandaalista koko totuus julki - Riku Rantala palaa uransa isoimpaan uutiseen

16.11.2023 15:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Uudessa dokumenttisarjassa nähdään materiaalia, jota ei ole aiemmin esitetty julkisuudessa tässä laajuudessa.

Riku Rantala palaa uransa suurimpaan uutiseen, sillä Suomea järkyttäneestä hiihdon dopingskandaalista on tulossa dokumenttisarja. Dokumentissa palataan skandaalin alkujuurille. 

Dopingvyyhti käynnistyi vuonna 1998 Suomen Tietotoimiston julkaisemasta, hiihtäjä Jari Räsästä käsittelevästä uutisesta, josta seurasi 15 vuotta kestänyt oikeudenkäyntien sarja. Vuoden 2001 helmikuussa, kesken Lahden MM-kisojen, Helsingin Sanomissa työskennellyt Riku Rantala sai vinkin Ala-Tikkurilan Shelliltä löytyneestä Hiihtoliiton lääkärinlaukusta, joka sisälsi todisteita suomalaisten hiihtäjien dopingin käytöstä. Laukun oli unohtanut huoltoasemalle Suomen miesten hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö. Laukku herätti myös poliisin mielenkiinnon, tiedotteessa kuvaillaan.

Sarja tarjoilee katsojalle uusia paljastuksia, sillä ohjelmassa jutun päätutkijana toiminut entinen Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen haluaa nyt koko totuuden julki. Luvassa on haastatteluja niin tutkijoiden kuin asianosaistenkin kanssa, sekä kattavaa arkistomateriaalia tapahtuneista. 

Nelonen kertoo, että sarjassa nähtäviä katkelmia 15 vuotta kestäneen oikeusprosessin aikana syntyneistä tallenteista ei ole aiemmin esitetty julkisuudessa tässä laajuudessa.

Sarjan on tuottanut Pia Winter ja vastaavana tuottajana on toiminut Eero Hietala. Ohjauksesta ja leikkauksesta vastaa Anssi Korhonen, käsikirjoituksesta puolestaan Vera Miettinen.

"Dokumenttisarja avaa huhujen ja epätotuuksien savuverhoa ja selvittää, mitä todellisuudessa tapahtui. Poliisitutkinnan uskomattomat käänteet ja oikeusprosessin outoudet paljastavat, että skandaalin rinnalla oli käynnissä hämmästyttävä oikeusmurha", Hietala kertoo.

Neliosainen dokumenttisarja Likaista lunta: Lahti 2001 starttaa Ruudussa 30. marraskuuta alkaen. 

Dopingskadaali oli iso kolaus suomalaisille. (kuva: Nelonen)

Lue myös: Podcast: Riku Rantala muistelee suomalaisen urheiluhistorian kenties suurinta skandaalia

Lue myös: Madventuresin Riku ja Tunna kiipesivät Saana-tunturille koronassa - "Nousu tuntui ihmeellisen raskaalta"

Lue myös: Miksi tekisin mitään maapallon eteen, kun Kiinassa pilataan kuitenkin kaikki? Riku ja Tunna vastaavat

Kilpailut

Uusimmat