Kuva: Emmi Moilanen

Podcast: Riku Rantala muistelee suomalaisen urheiluhistorian kenties suurinta skandaalia

07.05.2022 10:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Rantala työskenteli vuosituhannen vaihteessa rikostoimittajana, jolloin hän sai puhelin erikoisesta salkusta.

Madventures- ja Docventures-ohjelmista tuttu Riku Rantala, 47, työskenteli vuosituhannen vaihteessa rikostoimittajana Helsingin Sanomissa. Tuolloin Rantala teki merkittävän uutisen vuoden 2001 Lahden dopingskandaalista, johon monen huippuhiihtäjän, kuten Jari Isometsän ja Mika Myllylän, ura huipulla loppui.

Rantala muistelee koko tilannetta Aki Linnanahde Talk Show -podcastin haastattelussa.

- Jari Isometsä oli jäänyt jo kiinni ja meillä oli paljon juhlittuja hiihtosankareita. Muistan sen tiedotustilaisuuden, jossa Isometsä kertoi asiasta ja myönsi virheensä. Nykyään tiedetään, että oli tehty sopimus, että Jari ottaa syyt niskoillensa, Rantala kertoo juontaja Aki Linnanahteelle.

- En edelleenkään tiedä, miten kaikki meni ja lähteita en voi paljastaa. Makasin pienessä krapulassa kotona lauantaina ja Hesarin urheilutoimituksesta soitettiin. Puhelussa sanottiin, että asia kuulostaa hieman pilalta, mutta hiihtoliiton lääkärilaukku on jäänyt Ala-Tikkurilan huoltoasemalle, Rantala jatkaa.

Kyseessä oli salkku, jonka hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö oli unohtanut.

- Tajusin vihjeenantajan numerosta heti, että kyseessä oli prepaid-liittymä. Soitin sinne takaisin, mutta numeroon ei saanut yhteyttä. Seuraavaksi soitin huoltoasemalle ja sanoin, että minulta on jäänyt laukku, onko sellaista näkynyt. Arvasin, että kyseessä oli musta laukku ja kerroin värinkin, mutta sieltä sanottiin, että laukku lähti poliisien matkaan.

- Sain lopulta yhteyden vinkinantajaan ja hän lupasi, että tarina on totta. Ikinä en saanut tietää, kuka tämä mies oli.

(kuva: YouTube / Aki Linnanahde Talk Show)

Linnanahde ja Rantala keskustelevat siitä, kuinka ensimmäiset uutiset urheilijoiden dopingkäryistä nousivat jopa kanteluihin ja oikeussaleihin asti. Kaikki haluttiin kieltää.

Rantala tajusi heti, että asiaa täytyy selvittää entistä tärkemmin, ettei hän saa sakkoja tai joudu päättämään uraansa.

- Laukku todisti sisällöllään sen, että se on kytköksissa kiellettyihin aineisiin. Poliisi oli ottanut yhteyttä laukunomistajaan, eli Kyröön, ja se oli noudettu. Kaikista löytytavaroista ei ehkä kirjata kaikkea poliisin toimesta, mutta he olivat varmasti heti kiinnostuneet, että miksi laukussa säilytetään tällaisia asioita. Kun pääsin myöhemmin käsiksi julkiseen asiakirjaan, joka poliisin täytyy luovuttaa, niin huomasin heti, että mistä on kyse.

- Hyppäsin taksiin ja lähdin heti toimitukseen. Tajusin, että olemme ison asian äärellä. Oli pakko soittaa kollegoille ja sanoa, että "stop the press", etusivu menee uusiksi.

Linnanahde uskoo, että Lahden dopingkäry on yksi suomalaisen urheiluhistorian suurimmista skandaaleista. Ellei jopa se kaikkein suurin.

Voit katsoa koko haastattelun alta.

Jos video ei näy, katso se täältä.

Lue myös: Jare Brand on usein sivummalla, kun Ville Galle imee valokeilan: "Joku muu olisi voinut olla kateellinen"

Lue myös: Mikko Leppilampi herkistyi podcastissa puhuessaan isyydestä - "Olin laput silmillä"

Lue myös: Podcast: Sointu Borg muistaa, kuinka häntä kohdeltiin 5 vuotta sitten - "Tätä ei saisi sanoa"

Kilpailut

Uusimmat