Mount Everest hukkuu siihen itseensä – ulosteongelma lähti lapasesta

04.03.2015 20:45 - Eeva Rajala

Nepalissa ollaan huolissaan siitä, miten saastaisessa kunnossa maailman korkein vuori Mount Everest on.

Huffington Post -lehden mukaan Nepalin vuorikiipeilijöiden yhdistyksen johtaja on huolissaan siitä, miten vuorikiipeilijöiden luontoon jättämät uloste ja virtsa aiheuttavat saastumista ja uhkaavat jopa levittää sairauksia.

Yli 700 vuorikiipeilijää ja -opasta valtaavat Mount Everestin rinteet vilkkaimpina kiipeilykausina. Kiipeilijät jättävät jälkeensä runsaat määrät ulostetta ja virtsaa, eikä yhdistyksen johtajan Ang Tsheringin mukaan ongelmaa ole aikaisemmin yritetty ratkaista mitenkään. Hänen mukaansa Nepalin viranomaisten pitäisi tehdä tiukat säännöt sille, että vuorikiipeilijät korjaavat omat jätöksensä rinteiltä pois jokaisen kiipeilykerran jälkeen. Näin voitaisiin vuori saada jälleen tahrattomaan kuosiin.

Ei vessoja, ulosteet jätetään lumeen

Ulostetta on alkanut nyt kasautua sen verran, että niistä on jo haittaa muutamissa leireissä. Vuoren siivoamisprojektin johdossa oleva Dawa Steven Sherpa kertoo, että joillakin kiipeilijöillä on mukanaan niin sanottuja kertakäyttöisiä ulostepusseja, joihin voi tehdä asiansa. Mount Everestin rinteillä olevissa leireissä ei ole vessoja.

- Kiipeilijät yleensä kaivavat reiän lumeen ja jättävät ulosteensa maahan, Tshering sanoo.

Nepalin viranomaiset eivät vielä ole päättäneet, miten asiassa edetään, mutta tänä vuonna ulostemääriin ja niiden siivoamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Kiipeilysesonki alkoi tällä viikolla ja kestää toukokuuhun saakka. Viime vuonna kausi jouduttiin keskeyttämään tuhoisan lumivyöryn jälkeen.

Lue myös: Mount Everestin huippu on täynnä jäätyneitä ruumiita

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat