Mount Everestin huippu on täynnä jäätyneitä ruumiita

05.06.2012 18:48 - Senni Loikala

Vuorikiipeilijöitä menehtyy eniten juuri ennen huipulle pääsemistä.  

Mount Everestin huippu, joka on 8850 metrin korkeudessa merenpinnasta mitattuna, on korkein paikka maailmassa. Lukemattomat seikkailun janoiset kiipeilijät ovat ottaneet haasteen huipulle pääsemisestä vastaan. Osa heistä on menehtynyt kesken kiipeämisen.

Sääolosuhteet tekevät Everestille kapuamisesta haasteellista. Toukokuun keskivertopäivänä lämpötila pysyttelee -27 asteen tuntumassa, ja tuuli puhaltaa 81 kilometriä tunnissa. Tämä on otollisinta aikaa vuoren valloitukselle verrattuna muihin vuodenaikoihin.

Useat kiipeilijät kääntyvät jossain vaiheessa kannoiltaan. Sinnikkäimmät painivat ankaran sään ja väsymyksen kanssa. Tilastojen mukaan siinä, missä 2000 kiipeilijää on päässyt huipulle saakka, on 189 menehtynyt kesken retkeä. Suurin osa ruumiista sijaitsee lähellä huippua 8000 metrin korkeudessa "Death Zoneksi" -nimetyllä alueella.

Kokeneimmat kiipeilijät ovat käyneet hautaamassa helposti löydettävät ruumiit. Kaikkien kuolleiden hautaaminen on kuitenkin mahdotonta, sillä jokainen kiipeilijä pistää samalla itsensä hengenvaaraan.

Jos aiot lähteä nousemaan Mount Everestille, varaudu järkyttäviin löydöksiin matkan varrella.

Lähde: Howstuffworks

Kilpailut

Uusimmat