Kuva: Fotolia

"Olisiko maailma parempi paikka, jos alhaisen ÄO:n omaavat eivät saisi lisääntyä?"

06.05.2016 19:45 - Iiro Myllymäki

Ulkomaalainen deittisivusto on herättänyt närkästystä epäsoveliaalla kysymyksellään, jonka avulla etsitään potentiaalista kumppania.

Deittipalvelu OkCupid on yksi monista deittisivustoista, joiden avulla voi etsiä kumppania. Maailmanlaajuinen palvelu esittää rekisteröityneille käyttäjälleen sarjan kysymyksiä, joiden vastausten perusteella se saattaa ihmisiä yhteen. Yksi palvelun esittämä kysymys on kuitenkin herättänyt voimakasta kritiikkiä.

”Olisiko maailma parempi paikka, jos alhaisen älykkyysosamäärän omaavat eivät saisi lisääntyä?” sivustolla kysytään. Vastausvaihtoehdot ovat yksinkertaisesti ”kyllä” ja ”ei”, ja sovelluksen käyttäjä saa myös valita, millaisen vastauksen hän hyväksyisi mahdolliselta deittikumppaniltaan.

Kysymyksestä närkästyneet käyttäjät välittivät kysymyksen oppimisvaikeuksista kärsivien hyväntekeväisyysjärjestön Mencapin tietoisuuteen. Järjestön kampanjoija Ciara Lawrence on pistänyt pystyyn vetoomuksen, jotta OkCupid poistaisi kysymyksen ja pyytäisi anteeksi.

”Minulla on oppimishäiriö, olen naimisissa ja aion ehkä hankkia lapsia tulevaisuudessa. Tämä kysymys on epäsopiva, loukkaava ja syrjivä”, Lawrence kirjoittaa vetoomuksessa.

”Jos sama kysymys kysyttäisiin eri etnisiin ryhmiin tai seksuaalisiin suuntautumisiin liittyen, ihmiset olisivat raivoissaan. Saman tulisi päteä oppimisvaikeuksiin.”

Deittipalvelu puolustautuu

Vetoomus on kerännyt jo kahdessa päivässä yli 2000 allekirjoitusta. Vaikka asia on herättänyt maailmanlaajuisesti huomiota, ei asia tunnu hetkauttavan deittipalvelu OkCupidia.

”Kysymysjärjestelmämme on suunniteltu auttamaan ihmisiä ymmärtämään muiden käyttäjien kiinnostuksenkohteita ja arvoja. Jotkin kysymykset ovat arkipäiväisiä ja jotkut ovat provokatiivisia. Ne auttavat päättelemään yhteensopivuuden toisen kanssa ja välttämään ihmisiä, joiden kanssa olet voimakkaasti eri mieltä”, palvelun edustaja kertoi Mashable-sivustolle.

Lue myös: Nörtit saivat oman deittisovelluksen

Lähde: Mashable

Kilpailut

Uusimmat