Kuva: Fotolia

Oletko huono matematiikassa? Syy voi löytyä jo varhaisesta lapsuudestasi

08.08.2016 20:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan jo päiväkoti-ikäisistä lapsista voidaan päätellä, tulevatko he pärjäämään matematiikassa.

Yhdysvaltalaisen Missourin yliopiston tekemä, pienimuotoinen tutkimus valottaa, miksi toiset ratkovat matemaattisia laskuja vaivatta, kun taas toiset pystyvät vain raapimaan päätään yhtälöitä katsoessaan. Tutkimuksesta uutisoi amerikkalainen KTTS-radiokanava.

Matemaattisen lahjakkuuden voi ennustaa jo melko varhaisessa vaiheessa lapsuutta, väitetään tutkimuksessa. Jos tenava pystyy ymmärtämään numeroita kuvaavat termit ja, jos hän vielä ymmärtää numeroiden kuvaamat määrät, saattaa hänellä olla tulevaisuudessa niin sanottua ”matikkapäätä”. 

Tällöin lapsi saattaa esimerkiksi ymmärtää, että kymmenen euron viikkoraha tarkoittaa sitä, että hän saa kymmenen euron setelin viikossa. Lisäksi hän ymmärtää, että kymmenen euron viikkoraha on hänen kannaltaan parempi, kuin kahdeksan euron viikkoraha.

Jos taas kyseiset asiat tuottavat vaikeuksia, saattavat edessä häämöttävät matematiikan tunnit tuottaa päänvaivaa muksulle.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui noin 110 esikoululaista, jotka olivat iältään 3-5-vuotiaita. Tutkijat arvioivat kunkin lapsen matemaattista lahjakkuutta esikoulun alkaessa ja sen päättyessä myöhemmin.

- Saimme selville, että riittävä ymmärrys numeroista sanojen muodossa ja niiden edustamista määristä ennustavat sitä, kuinka hyvin lapsi tulee pärjäämään tulevaisuudessa matematiikassa, tutkija David Geary tiivistää.

Jos sinä et ole lahjakas matematiikassa, on tämä saattanut näkyä tutkimuksen mukaan siten, ettet ole päiväkoti-ikäisenä hahmottanut numeroihin viittaavia sanoja ja niiden edustamia määriä.

Lähde: Today's Kitts

Lue myös: Ihannekumppani löytyy matemaattisella kaavalla? Vaatii eksien miettimistä prosentteina

Lue myös: Helppo tehtävä hämmästyttää: Näetkö ikäsi ja kengännumerosi ratkaisussa?

Lue myös: 7-vuotiaille tarkoitettu matematiikantehtävä hämmentää aikuisiakin - osaatko sinä ratkaista?

Kilpailut

Uusimmat