Kuva: Fotolia

Miten high five on syntynyt? 2 uskottavinta teoriaa

13.09.2016 20:15 - Mika Parikka

High five on tunnettu manööveri esimerkiksi urheilussa onnistuneen suorituksen jälkeen.

High five on manööveri, jossa kaksi ihmistä läiskäisevät toistensa kämmenet yhteen. Parhaimmillaan siitä kuuluu mojova ääni ja se tuntuu olkapäässä asti, kehnoimmillaan huonossa high fivessa sormet osuvat kaverin ranteeseen ja lopputulos hävettää kumpaakin osapuolta.

Mutta miten tämä onnistumista kuvaava manööveri on syntynyt? Kysymykseen ei ole yhtä absoluuttista vastausta, sillä teorioita on monia. On olemassa kuitenkin kaksi teoriaa, jotka ovat ylitse muiden.

Ensimmäinen teoria

Ensimmäisessä teoriassa high fiven keksijä on amerikkalainen baseball-tähti Gleen Burke, joka pelasi aktiivisesti vuosina 1976-1979. Teorian mukaan Burke keksi high fiven 2. lokakuuta vuonna 1977 kymmentuhatpäisen yleisön edessä. 

Runkosarjan viimeisenä päivänä LA Dodgers kohtasi Houston Astrosin, kun Dusty Baker teki kunnarin. Kyseessä oli Bakerin 30. kunnari, joka teki Dodgersista kautta aikain ensimmäisen joukkueen, jolla oli joukkueessaan neljä vähintään 30 kunnaria tehnyttä pelaajaa. Hetki oli suuri Dodgersille, joka oli menossa kohti pudotuspelejä. 

Burken lähestyessä Bakeria, joka oli lyöntivuorossa seuraavana, hän kurkotti kätensä ikään kuin tervehtiäkseen ystäväänsä. Bakerilla ei ollut hajuakaan mitä tehdä, joten hän läpsäisi kättä. 

"Hänen kätensä oli ilmassa ja minä päätin läpsäistä sitä. Se vain tuntui luontevalta siinä tilanteessa", Baker kertoo. 

Tuli Burken vuoro lyödä. Mies tekikin heti perään itsekin kunnarin ja tällä kerralla Baker antoi Burkelle high fiven tämän juostessa kotipesään. Siitä high five levisi ympäri maailman. 

Toinen teoria

Toisessa teoriassa keksijä on koripalloilija Derek Smith. Kaudella 1978-79 hänen joukkuekaverinsa Wiley Brown tuli antamaan Smithille low fiveä, joka oli jo siinä kohtaa tunnettu manööveri. Legendan mukaan Smith katsoi Brownia silmiin ja sanoi: "Ei, ylhäältä!" 

Smith pelasi tuona aikana Louisville Cardinalseissa, joka tunnettiin myös nimellä "Donkkaustohtorit", koska joukkue rakasti donkkaamista. Kun Smith ehdotti low fiven sijasta high fivea, Brown ymmärsi miksi:

"Mietin, että totta, miksi pysyisimme alhaalla, kun hyppäämme niin korkealle", Brown kommentoi tapahtunutta.

Mies on sitä mieltä, että Smith todellakin on high fiven keksijä ja mies, joka levitti sen ympäri maan.

Katso alta video, jossa high fivet ei todellakaan mene lapaan:

Lähde: The Lad Bible

Lue myös: Miltä silmiemme iirikset näyttävät suurennettuina? Hurjat kuvat hätkähdyttävät

Kilpailut

Uusimmat