Kuva: YouTube

Katsoitko Facebookissa suoraa lähetystä avaruudesta? Tulit huijatuksi

27.10.2016 14:45 - Mika Parikka

Moni luuli, että avaruusasema ISS:ltä lähetetään suoraa lähetystä avaruuskävelystä keskiviikkona 27. lokakuuta. Kävi ilmi, että kyseessä ei todellakaan ollut suora lähetys, niin kuin sadat tuhannet ihmiset uskoivat.

Useat suuret sivustot jakoivat eilen Facebookissa "suoraa" lähetystä kansainväliseltä avaruusasema ISS:ltä. Lähetyksessä nähtiin kaksi miestä avaruuskävelyllä. Lähetyksen jakoi omalla Facebook-sivullaan moni suuri media, muun muassa Viral USA's,  ja se sai yli 2 miljoonaa tykkäystä, 400 000 jakoa ja 280 tuhatta seuraajaa. Kun päälle lasketaan vielä sellaiset mediat kuin Unilad sekä Interestinate, voidaan puhua suuresta yleisöstä. 

Nettijulkaisu Mashable huomasi lähetyksissä kuitenkin jotain erikoista ja päätti tarkastaa Nasalta tilantee. Nasa vahvisti, että mitään avaruuskävelyä tai muuta erikoista toimintaa ei eilisen aikana ole tapahtunut.

Nasa ilmoittaa aina, jos avaruuskävely on tapahtumassa. Esimerkiksi Uniladin näyttämä lähetys on vuodelta 2013, ja siinä avaruuskävelyä suorittavat kosmonautit Oleg Kotov sekä Sergei Ryazanski.

Suhteellisen moni tuli siis huijatuksi. Onneksi kyse ei ollut tämän vakavammasta asiasta.

Lue myös: Miltä avaruudesta laskeutuminen näyttää? Katso henkeäsalpaava video

Kilpailut

Uusimmat