Kuva: Fotolia

Yleinen näkemys järkyttää: 'Minihameeseen pukeutunut, humaltunut nainen kerjää hyväksikäyttöä'

24.01.2017 15:45 - Senni Loikala

Tuoreesta brittikyselystä selvisi, että monet syyttävät seksuaalisesta hyväksikäytöstä uhria.

Naisten oikeuksia ajavan suuren The Fawcett Society -brittijärjestön tuore tutkimus on karua luettavaa. Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Monet ajattelevat vielä nykypäivänä, että nainen saa syyttää ”osittain tai täysin itseään” seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jos hän on tapahtuman aikaan ollut humalassa ja pukeutunut lyhyeeseen hameeseen.

Tätä mieltä oli 41 prosenttia 18-24-vuotiaista miehistä, selvisi tuloksista. Yli 65-vuotiaista miehistä lähes 50 prosenttia katsoi, että naiset olivat altistaneet itse itsensä hyväksikäytölle humalatilan sekä paljastavan asuvalinnan vuoksi.

Naiset eivät olleet juuri sen suopeampia näkemyksissään. 30 prosenttia 18-34-vuotiaista naisista uskoi, että naiset saivat syyttää ”osittain tai täysin” humalatilaansa ja niukkaa pukeutumistaan, jos he joutuivat seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Yli 65-vuotiaista naisista peräti 55 prosenttia oli samoilla linjoilla.

"Kaikki on kiinni siitä, mitä syyllinen tekee"

Sam Smethers The Fawcett Society -järjestöstä kertoo olevansa “shokissa kulttuuriin juurtuneesta syyttämisestä.”

- Ihmisten täytyisi ymmärtää, ettei sillä ole mitään väliä, miten nainen pukeutuu tai miten hän käyttäytyy, vaan kaikki on kiinni siitä, mitä syyllinen tekee, Smethers kommentoi.

Tutkimus perustuu kyselyyn, johon vastasi noin 8000 brittiä. Tutkimusta lukiessa tulee silti huomioida, että tutkimus tehtiin Isossa-Britanniassa. Jos samanlainen tutkimus toteutettaisiin Suomessa, voisivat siitä saadut tulokset poiketa näistä tutkimustuloksista.

Lue myös: "Olit liian ystävällinen" - raiskauksen uhrit paljastavat kuulemiaan kommentteja

Lue myös: 'Hierojani raiskasi minut nukahdettuani' - naisen kertomus järkyttää

Lue myös: Häiritsevä ilmiö Disney-elokuvista paljastettiin - kannustaa tyttöjä olemaan hiljaa?

Lähde: BBC

Uusimmat