Kuva: Shutterstock

Huumehelvetistä selvinnyt mies: "Viiden vuoden aikana en kyennyt nauramaan kertaakaan"

22.02.2018 17:45 - Iiro Myllymäki

Muiden ihmisten myötätunto pelasti miehen huumeilta.

Kaksikymppinen, aiemmin huumekoukussa ollut mies on kertonut Kohdatut-podcast-sarjassa tarinansa. Mies on ollut nyt yli kaksi vuotta täysin kuivilla, mutta viiden vuoden ajan huumeet hallitsivat hänen elämäänsä täysin. Hänen mielestään on ihme, että hän on onnistunut saamaan elämästä kiinni ja on irtaantunut huumeiden kurimuksesta.

- Kun käytin huumetta, tarvitsin sitä joka ikiseen asiaan. Jos tarvitsin rahaa, tarvitsin siihen huumeita. Jos halusin hommata huumeita, tarvitsi hommata rahaa. Jos halusin nähdä kavereita, minun piti olla huumeessa, ja jos halusin huumetta, minun piti nähdä kavereita. Huumeiden käyttö oli joka ikisen teon taustalla jollakin tavalla, mies kertoo.

Mies oli viisi vuotta koukussa opiaatteihin, joiden ryhmään kuuluvat esimerkiksi morfiini ja heroiini. Mies on ollut sekä kodittomana että laitoshoidossa huumeiden täyttämässä menneisyydessään.

- Yritin lopettaa monta kertaa, mutta en pystynyt. Niiden viiden vuoden aikana en kyennyt nauramaan kertaakaan. Ensimmäisen kerran kun pystyin vieroittautumaan huumeesta, ensimmäinen nauru tuli ja onni alkoi kummuta sisältäni, mies kertoo.

Hän kertoo, että lopulta läheisten ihmisten tuki ja apu olivat ratkaisevat tekijät hänen parantumisessaan riippuvuudesta.

- Sain sitä kautta ruokaa ja nukkumapaikan. Muut ovat kokeneet minua kohtaan niin vahvaa myötätuntoa, että he ovat rakastaneet minut puhtaaksi. Vertaistuki on ihmeellinen juttu. En edes tiennyt, että on olemassa jokin myötätunto. Että miten ihmeessä kukaan voisi välittää minusta.

Voit kuunnella miehen koko haastattelun tästä linkistä.

Kohdatut on kahdeksanosainen podcast-sarja mielenterveydestä ja vaikeista elämäntilanteista, joista ei yleensä kerrota ääneen. Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: Skitsofreniaa sairastavan miehen äiti: "Välillä mietin, onko hänen elämänsä elämisen arvoista"

Kilpailut

Uusimmat