Kuva: Shutterstock

Kenet pitäisi kutsua häihin? Moni hääpari tekee ajattelemattaan kiusallisen valinnan

15.06.2018 10:15 - Henna Koste

Avecin kutsumatta jättäminen voi tehdä hallaa ystävyydelle, sanoo etikettiguru.

Hääkausi käy kuumana, ja monien postiluukuista on tipahdellut jo keväällä kutsuja. Seuraavaksi käynnistyy kysymysrumba: mitä päälle, mikä on hyvä lahja, saako ottaa avecin...? Filosofian tohtori ja etikettikirjailija Mirva Saukkola toteaa, että kutsussa on hyvä esittää selkeästi olennaiset asiat.

- Hääpukeutumiseen on tullut rentoutta. On teemahäitä esimerkiksi 50-luvun henkeen tai sitten rantahäitä, joissa vihkiminenkin tapahtuu rantahietikolla. Se vaikuttaa tietysti pukeutumiseen, Saukkola huomauttaa.

Asiantuntija kuitenkin korostaa, että hääparin täytyy ottaa vastuuta vieraiden puolesta. Kutsuun on hyvä laittaa selkeästi pukeutumisetiketti.

- Viime vuosina pukukoodeista on nähty myös sanahirviöitä, kuten "hot fashion" tai "summer fashion". Kukaan ei tiedä, mitä ne tarkoittavat, ellei tarkasta hääparilta, Saukkola toteaa.

Edelleenkin naisen kannattaa häävieraana välttää kokovalkoista ja -mustaa. Pikkumustan kanssa voi kuitenkin yhdistää hyvin vaikka pinkin jakun ja kengät.

Vaikka luterilaisessa kirkossa paljaita olkapäitä näkyy usein, muistuttaa etikettiguru, ettei jakun tai shaalin käyttäminen ole iso vaiva.

- Sen voi heittää juhlien alkaessa sivuun, eikä varttuneemman väen tarvitse kohotella kulmakarvoja, Saukkola sanoo.

Avecit ja etenkin heidän kutsumatta jättäminen herättää usein tunteita.

- On tehokas viesti hääparilta olla kutsumatta avecia, jonka kanssa ystävä on seurustellut jo vaikkapa puoli vuotta. Se ei ainakaan edistä sitä, että heistä tulisikaan hääparin ystäviä, vaan päinvastoin torjuu nämä ihmiset, Saukkola painottaa.

Ota pukeutumisetiketit haltuun

Smart casual 

Miehelle: irtotakki, suorat housut, kauluspaita, solmio ei välttämätön

Naiselle: housupuku tai leninki

Tumma puku

Miehelle: tummanpuvun kanssa kauluspaita ja solmio

Naiselle: astetta juhlavampi asu, sirommat asusteet kuin smart casual -pukeutumisessa

Lue myös: Vältä sukkahousumokat juhlissa! Katso, minne ei mennä paljain säärin

Kilpailut

Uusimmat