Kuva: Shutterstock

Kolumni: 90 euroa pyytävä joulupukki on pelkästään ahne - minne katosi aito joulumieli?

04.12.2018 20:45 - Henna Koste - Luettu 1 085 kertaa

Vähävaraisten perheiden lapset voivat vain haaveilla pukin näkemisestä, kirjoittaa Voice.fi:n toimittaja Henna Koste.

Facebook-ryhmässä yksi ilmoitus osuu silmiini. 

"Kokenut joulupukki jakaa paketteja. Varaa nyt! 15 minuuttia/90 euroa", kuuluu asuinalueellani vaikuttavan keikkapukin mainos.

Hienoa. Kerroit sitten, ettet aio viipyä sen kauempaa. Joulupukkien taksat ovat karanneet täysin käsistä. Vaikka joku uhraa aaton tehden töitä, ei minusta perheiltä voi riistää tuollaisia summia - ei vaikka joku sen suostuisikin maksamaan. Siinä kohtaa joulumieli on kaukainen ajatus. 

En osta mieheni kanssa lapselle lahjaksi mitään krääsää, vaan ainoastaan harkittuja vaatteita ja tavaroita, joista on iloa joululoman jälkeenkin. Silti (ja juuri sen takia) lahjoihin kuluu helposti useampi satanen. Sitten pitäisi vielä maksaa yksi lisää siitä, että joku nakkaa ne ovesta sisään. Vähävaraisten perheiden lapset voivat vain haaveilla pukin näkemisestä. Joulupukin keikkaa tehnyt kaverini totesi hyvin: "En raaski pyytää hirveitä summia, kun vien perheelle lahjaksi pari vaatimatonta pakettia". 

Vaikka joulupukeilla ei taida olla työehtosopimusta, pitkään taksa oli 50 euroa per keikka. Sillä hinnalla ammattitaitoinen pukki laulatti viime vuonna lasta kitaran säestyksellä lahjojen jakamisen lomassa. Vaikka tiedän, että hän kiersi koko illan talosta taloon, kiire ei näkynyt päällepäin. Joo, joo, tiedetään, että pukki vie lahjat kaikille lapsille, porot odottavat parkkiksella ja ei ole hirveästi aikaa, mutta toivon, että jos maksamme itsemme kipeiksi yhdestä jouluperinteestä, ei pukki odottaisi vain käsi ojossa palkkiota. 

Voisimmehan tietty säästää, ja mieheni voisi naamioitua pukiksi. Haluamme kuitenkin molemmat riemuita lapsen kanssa joulupukin saapumisesta. Mainio vaihtoehto olisi toki tehdä vaihtokauppa tuttujen kanssa. Joku kävisi meillä pukkina ja toisin päin. Jos siis vain tällaisia tuttuja asuisi lähettyvillä. 

Nyt kuitenkin kehotan jokaista punanuttua etsimään jostain sen kadoksissa olleen joulumielen. Joulu on antamisen, ei riistämisen aikaa. 

Lue myös: Lue lasten hulvattomat kirjeet joulupukille - "Toivon uutta presidenttiä"

Uusimmat