Entinen koulukiusaaja Toni soitti radiolähetykseen - poikkeuksellinen tarina sai kuulijat kyyneliin

09.09.2019 21:45 - Iiro Myllymäki

Toni etsi kiusatun käsiinsä ja pyysi anteeksi.

Koulukiusaaminen koskettaa suurta osaa lapsista. Monesti kuulee tarinoita koulukiusatun näkökulmasta, mutta kiusaajat harvemmin avautuvat omasta toiminnastaan. Radio Novan Iltapäivä pitää esillä koulukiusaamisteemaa lähetyksissään, ja maanantain lähetyksessä studioon soitti yksi entinen koulukiusaaja. Toni kuului alakouluaikana kiusaajien porukkaan.

- Pienellä kaveriporukalla poimittiin ne heikoimmat ja ne, ketkä olivat hyviä koulussa ja heitä kiusasimme melkein läpi koko ala-asteen, Toni kertoo.

Kiusaaminen jatkui koko alakoulun ajan, vaikka siihen Tonin mukaan yritettiinkin koulun puolelta puuttua.

- Ei siinä opettajan puhuttelut tai jälki-istunnot auttaneet. Kaveriporukassa tyhmyys tiivistyy. Kun yksi aloittaa, siihen mennään mukaan eikä osata niin pienenä asettua vastakkaisen osapuolen rooliin, Toni sanoo.

Kiusaaminen rajoittui alakouluun, sillä sen jälkeen kiusaajat ja kiusattu menivät eri kouluihin. Kiusaamiskokemukset eivät kuitenkaan poistuneet Tonin mielestä, vaan aikuisiällä hän alkoi ajatella tekemisiään samalla, kun hän pohti oman perheen perustamista. Mies halusi päästä pyytämään anteeksi kiusatulta pojalta.

Toni kävi kiusatun vanhempien luona selvittämässä, missä tämä nykyään asuu. Sitten hän marssi aiemmin kiusaamansa miehen ovelle.

- Hattu kourassa nöyrästi menin pyytämään, olisiko hänellä mitään mahdollisuutta antaa anteeksi. Minua kaduttaa edelleen hyvin isosti, että olen satuttanut häntä niin paljon ja jättänyt isot arvet hänen elämäänsä, Toni kertoo.

Kohtaamisen ansiosta välit Tonin ja entisen kiusatun välillä paranivat roimasti, vaikka Toni uskookin, että kiusaamista ei pysty täysin antamaan anteeksi. Nyt kaksikko on tekemisissä toistensa kanssa ja Toni pitää aiemmin kiusaamaansa miestä ystävänään.

Tonin koko puhelun voit kuunnella yllä olevan kuvan play-painiketta painamalla.

Herkisti kuulijat kyyneliin

Tonin kertoma tarina herätti voimakkaita tunteita Radio Novan kuuntelijoissa. Monet kuulijat lähettivät studioon viestiä, joissa he kertoivat Tonin kertomuksen tuoneen kyyneleen silmään. Kertomus on saanut pohtimaan omia kiusaamiskokemuksia tai oman kiusatuksi tulleen lapsen kokemuksia.

”Äskeisen koulukiusaajan soitto sai minut, koulukiusatun pojan äidin kyyneliin. Melkein koko kouluajan poikaamme kiusattiin koska hän oli koulussa oppiakseen (menestyvä oppilas). Koulu on loppu jo 10 v sitten, mutta edelleen me vanhemmat autamme poikaamme rahallisesti, jotta hän voi maksaa terapiamaksuja”, kirjoittaa yksi kuulija.

”Tulipa kyynel silmiin kun koulukiusaaja soitti äsken teille sinne studioon. Olipa hienosti tehty häneltä, arvostan elettä ja tekoa”, kirjoittaa toinen.

”Kunpa tosiaan nämä aikuistuneet koulukiusaajat ottaisivat yhteyden kiusattuihin ja vilpittömästi pahoittelisivat käytöstään, koska se saattaisi parantaa henkisesti rikkimenneen kiusatun mielen. Oma aikuinen poikani kärsii henkisesti edelleen koulukiusaamisesta, ja jaksan äitinä edelleen toivoa, että hän traumoista paranisi ja saisin rakkaan poikani takaisin nauttimaan omasta elämästään”, on myös kirjoitettu.

”Iso käsi tälle entiselle kiusaajalle! Itku tuli isolle miehelle täällä”, kirjoittaa eräs.

Kuuntele Radio Novan Iltapäivää arkisin kello 14-18. Seuraa ohjelmaa myös Facebookissa. 

Lue myös: Anun lapsi valvoi koko yön, itki aamulla äidin sylissä: "Häntä kiusataan rajusti koulussa"

Lue myös: Pienen pojan viesti Radio Novan studioon herkisti toimituksen: ”Ei yhdellekään lapselle tätä tunnetta"

Radio Nova ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat