Kuva: WWF Suomi/Mervi Kunnasranta

Huippusuosittu norppalive suljettiin etuajassa - ihmiset häirinneet köllötteleviä norppia

27.05.2021 13:15 - Roy Kokkonen

Norppaliven sijainti paljastui, jonka seurauksena uteliaat kuvaajat ovat häirinneet norppia. Ensi vuonna live sijoitetaan mahdollisesti eri paikkaan.

Kolmen viikon aikana lähes 1,2 miljoonaa katselukertaa kerännyt WWF:n Norppalive suljettiin etuajassa tänään torstaina 27. toukokuuta kello 11:30.

Syynä Norppaliven yllättävään sulkemiseen on kuvauspaikan paljastuminen. WWF kertoo tiedotteessa, että Saimaalla on tänä keväänä yleistynyt ilmiö, jossa ihmiset lähestyvät norppia kuvaamistarkoituksessa.

Silminnäkijöiden mukaan ihmiset ovat lähestyneet myös Norppalivessä köllötteleviä yksilöitä niin, että nämä ovat joutuneet sukeltamaan rantakiviltä veteen piiloon.

WWF Suomen kehityspäällikkö Justus Hyvärinen kertoo Voice.fi:lle, että live olisi joka tapauksessa suljettu jo kuun vaihteen tienoilla.

– Vähän förskottia otettiin varotoimenpiteenä. Lähinnä siitä syystä, että ei ollut tarkkaa tietoa, vieläkö siellä liikkuu veneilijöitä vai onko tilanne rauhoittunut. Mistään isosta reaktiosta tai protestista ei ole kyse, Hyvärinen selventää.

Kallioilla köllöttely on tärkeä vaihe norpan elämässä, sillä lämpimässä paikassa makoilu nopeuttaa karvan vaihtumista. Jos norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisten häiriön vuoksi, karvanvaihto voi häirintyä.

– Hyvä etäisyys on se kiikarointietäisyys, Hyvärinen painottaa.

Koska kameran paikka on paljastunut, sijoitetaan se mahdollisesti toisaalle ensi vuonna.

Lähetyksessä nähtiin tutut norpat Pullervo ja Siiri sekä vielä nimeämättömät Phs441 ja Phs256. Uutuutena tänä vuonna oli liveen asennetut mikrofonit.

Lue myös: Löydätkö kuvasta puuman? Hurja luontokuva hämmentää nettikansaa

Kilpailut

Uusimmat