Kuva: Shutterstock

Foreca: Välimerellinen lämpö hätyyttelee hellerajaa ensi viikolla - 'Voi rikkoutua useampana päivänä'

05.08.2021 11:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Tänä kesänä Suomessa on ollut jo 54 hellepäivää. Ensi viikolla niitä tulee mahdollisesti lisää, kun Välimereltä saapuva lämpö hätyyttelee hellerajaa, kertoo Foreca.

Tänä vuonna Suomessa on ollut jo 54 hellepäivää. Toukokuussa viisi, kesäkuussa 25 ja heinäkuussa 24. Viime päivien viileämpään säähän voi ensi viikolla voi tulla muutos.

Alkuviikolla maan itäosassa on saatu runsaita sateita. Loppuviikolla sää vähitellen lämpenee. Ensi viikon mittaan hätyytellään hellerajaa, kun Suomeen saapuu lämmintä ilmaa etelästä, kertoo Foreca.

– Lämmin ilmamassa on peräisin Välimeren itäosasta sekä Mustaltamereltä. Sää on vielä melko epävakaista, sateita tai sadekuuroja tulee pitkin viikkoa, tosin sateet jäävät paikallisiksi. Aurinko paistaa ensi viikolla useimpina päivinä, toteaa meteorologi Kristian Roine.

Roineen mukaan lämpötila kohoaa yli 20 asteen iltapäivisin lähes koko maassa. Erityisesti ensi viikon loppupuolella helteet ovat mahdollisia.

– Ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 22 ja 25 asteen välillä, ja on mahdollista, että helleraja rikkoutuu jopa useana päivänä, Roine sanoo.

Helle tarkoittaa vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Hellepäiväksi lasketaan päivä, jolloin jollain Suomen havaintoasemalla havaitaan hellelämpötiloja. Vuodesta 1961 alkavien tilastojen suurin hellepäivien määrä oli vuonna 2002, jolloin niitä oli 65 kappaletta. 

Lue myös: Loman suorituspaineet ja fomo voivat varjostaa kesää - psykoterapeutti kertoo, mistä on kyse ja mikä avuksi

Lähde: Foreca

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat