Kuva: Fiskars Group

Uusi muumimuki herätti ostoryntäyksen ja sen jälkeen närää - arvaatko, kuinka monta mukia yksi asiakas osti keskimäärin?

13.08.2021 11:15 - Henna Koste

Maanantaina myyntiin tullut Muumin päivä -erikoismuki teki kauppansa. Kaupankäynti jatkuu nyt nettikirpputoreilla.

Muumimukien kysyntä ei ole hiipunut. Sen osoittaa tällä viikolla myyntiin tulleen uuden Muumin päivä -erikoismukin herättämä kiinnostus. Arabia kannusti kanavissaan ja tiedotteissaan ostamaan Muumin päivä -mukin verkkokaupasta ruuhkien ja jonotuksen välttämiseksi. Koronaepidemian vuoksi leviämisalueilla sijaitsevissa myymälöissä ei uutuusmukia myytykään. 

Mukia eniten himoitsevat eivät jättäneet kauppojensa tekemistä sattuman varaan. Innokkaimmat myyjät laittoivatkin saaliinsa heti myyntiin nettikirpputoreille ja Facebook-ryhmiin. Mukin hinta uutena oli 29,90 euroa, mutta Tori.fi:ssä pyyntihinnat liikkuvat jopa 100 euron paikkeilla. Tämä on aiheuttanut paljon närää ja keskustelua sosiaalisessa mediassa keräilijöiden keskuudessa. Esimerkiksi Facebookin suositulla Arabiakirppiksellä on tehty poikkeus sääntöihin: uutta erikoismukia ei saa jälleenmyydä ryhmässä tällä hetkellä.

Muumin päivä -muki tuli myyntiin maanantaina 9. elokuuta - päivänä, joka on muumien luoja Tove Janssonin syntymäpäivän mukaan nimetty Muumin päiväksi. Uuden muumimukin on edeltäjiensä tapaan suunnitellut koristesuunnittelija Tove Slotte

Torstaina mukit myytiin loppuun

Fiskars Groupin viestintäpäällikkö Mirka Paasikangas kertoo, että muki myytiin brändin omasta verkkokaupasta loppuun 20 minuutissa ja Moomin.com-verkkokaupasta sitäkin nopeammin. Verkkokauppohin muki tuli myyntiin jo keskiyöllä vuorokauden vaihtuessa. 

- Myymälöissä, joista mukia oli saatavilla, myynti aloitettiin vasta maanantai-aamuna normaalien aukioloaikojen mukaisesti ja mukia oli saatavilla useassa myymälässä vielä tiistaina ja keskiviikkona. Lopullisesti Muumin päivä -mukit myytiin loppuun myös kaikkialta myymälöistä torstaina alkuiltapäivästä, Paasikangas kertoo.

Hän huomauttaa, että myymälöiden saatavuustilanteeseen varmasti vaikutti se, että myynti oli rajattu pois Suomen runsasväkisimmiltä alueilta. Paasikangas sanoo, että mukien mahdolliseen jälleenmyyntiin liittyviin asioihin Fiskars Froup ei kommentoi. 

- Mukien määrää rajoitettiin per ostos (kuuteen kappaleeseen), mutta myyntimäärässä haluttiin huomioida asiakkaat, jotka haluavat esimerkiksi rakentaa yhtenäisen kattauksen. Enemmistö asiakkaista kuitenkin osti verkkokaupasta 1-2 mukia kerralla, Paasikangas sanoo.

Arabian vuoden 2021 Muumin päivä -mukin kuvitus on peräisin Tove Janssonin Taikatalvi-teoksesta vuodelta 1957 ja Laulukirjasta Visor från Mumindalen vuodelta 1993. (kuva: Fiskars Group)

Lue myös: "Moni on häntä pyytänyt" - Muumimukeissa ei koskaan tulla näkemään yhtä suosittua hahmoa, miksi?

Lue myös: Tiedätkö, miltä näyttivät ensimmäiset muumimukit? Tove Janssonilla oli vain yksi muutostoive

Kilpailut

Uusimmat