Kuva: Emmi Moilanen

"Moni on häntä pyytänyt" - Muumimukeissa ei koskaan tulla näkemään yhtä suosittua hahmoa, miksi?

25.12.2020 19:15 - Henna Koste

Muumimukien äiti Tove Slotte kertoo, millaiset raamit hänellä on suunnittelutyössään.

Muumimukit kaunistavat lukuisia koteja niin Suomessa kuin maailmallakin. Koristesuunnittelija Tove Slotte on tehnyt elämäntyönsä muumiastioiden parissa. Muumimukeja on julkaistu kaikkiaan 105, joista Slotte on suunnitellut 91. 

Mukeissa ja astioissa on nähty monenmoista, mutta tasaiseen monet keräilijät ja muumifanit kysyvät, miksi Niisku loistaa mukeissa poissaolollaan. Slotte ymmärtää ihmettelyn, mutta Niiskun pois jättäminen ei ole sattumaa.

- Moni on pyytänyt Niiskua. Kaikkien tuotteiden aiheet tulevat kuitenkin olla Tove Janssonin alkuperäistuotannosta, Slotte selventää.

Niisku esiintyykin vain yhdessä kirjassa Kometen kommer (Muumipeikko ja Pyrstötähti), mutta kuvassa Niiskun kuonolla ei ole hänen tavaramerkkiään, silmälaseja. Niinpä hänet on helppo sekoittaa Muumipeikkoon. 

Slotte kertoo, että Niisku on näkynyt yhdessä lasten lautasessa. 

- Monet kysyvät myös Noitaa ja Alisaa, mutta ne eivät ole taas Tove Janssonin keksimiä, vaan japanilaisten animaation tekijöiden keksimiä. Heitäkään ei tule olemaan näissä Arabian mukeissa, Slotte naurahtaa. 

- Tässä näkyy tavallaan kaksi Muumipeikkoa, mutta toinen näistä Niisku, Tove Slotte esittelee kirjan kuvitusta. (kuva: Emmi Moilanen)

Tove Slotte on kuvittanut 91 muumimukia. (kuva: Emmi Moilanen)

Lue myös: Tiedätkö, miltä näyttivät ensimmäiset muumimukit? Tove Janssonilla oli vain yksi muutostoive

Lue myös: Tove Slotte on suunnitellut muumimukeja yli 30 vuotta, mutta vain yksi villi idea ei ole mennyt läpi

Kilpailut

Uusimmat