Kuva: Shutterstock

Älä heitä rikkinäistä kodinkonetta roskiin - moni ei tiedä, minne laitteet voi helposti kierrättää

08.01.2022 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vastaan otetaan kaikenlaisia laitteita kaikenkuntoisina.

Ehjät, itselle tarpeettomiksi jääneet kodinkoneet ja muut esineet tuntuu luontevalta viedä esimerkiksi kierrätyskeskukseen, mutta moni ei tiedä, että kierrätyskeskukset ottavat vastaan myös rikkinäiset kodinkoneet.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus kertoo sivuillaan, että siellä laitteita yritetään mahdollisuuksien mukaan korjata, mutta jos siinä ei onnistuta, ne kierrätetään sähkö -ja elektroniikkaromun kierrätykseen. Kierrätyskeskus on siis kierrätysvaihtoehdoista todennäköisesti paras, sillä voi olla, että sitä kautta laite päätyy vielä käyttökelpoisena kiertoon.

Osa Kierrätyskeskuksen toimipisteistä ottaa vastaan vain syliin mahtuvan kokoisia laitteita, joten ennen laitteen viemistä on hyvä varmistaa keskuksen nettisivuilta, otetaanhan laite haluamassasi toimipisteessä vastaan. Suurempiin myymälöihin voi kuitenkin viedä myös suuria laitteita, jopa esimerkiksi jääkaappipakastimiakin.

Mikäli kierrätyskeskukset ovat hankalan välimatkan päässä, kiertää esimerkiksi pääkaupunkiseudulla myös kierrätysauto, jolle voi tiettyinä päivinä kuussa viedä laitteensa. Muiden paikkakuntien kierrätyskeskukset tiedottavat toimintamalleistaan yleensä nettisivuillaan.

Kierrätyskeskusten lisäksi myös jotkin elektroniikkamyymälät kuten Gigantti ja Power ottavat kaikissa pisteissään vastaan rikkinäisiäkin laitteita ja huolehtivat niiden oikeaoppisesta kierrätyksestä. Gigantti muistuttaa myös, että kierrätykseen tuotavissa kodinkoneissa ei saa olla sisällä elintarvikkeita, cd-levyjä, pölypusseja tai muuta sellaista. Tämä kannattaa pitää mielessä myös kierrätyskeskuksiin tavaraa viedessään.

Kierrätykseen voi huoletta viedä myös tietokoneita, tabletteja sekä puhelimia, sillä sekä Kierrätyskeskus että elektroniikkamyymälät lupaavat huolehtia tietoturvalaitteista erikseen. 

Lue myös: Vuoden turhake on tänä vuonna yleinen - suuri osa suomalaisista sortuu edelleen

Lue myös: Niksi-Pirkan viisi suosituinta välinettä kautta aikojen - arvaatko jo?

Lue myös: Upcyclingissä hyödyttömästä luodaan jotain uutta – kolme tarinaa oivaltavasta kierrätyksestä

Lähteet: Kierrätyskeskus, Gigantti, Power

Kilpailut

Uusimmat