Kuva: Shutterstock

Vuoden turhake on tänä vuonna yleinen - suuri osa suomalaisista sortuu edelleen

10.12.2021 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tämän vuoden turhake on nyt valittu.

Vuoden turhake eli nimensä mukaan turha esine tai asia on jälleen valittu. Palkinnon saajan valitsee vuosittain Suomen Luonto ja vuonna 2021 tittelin saa liika lihankulutus, johon moni suomalainen sortuu edelleen. 

Suomalainen kuluttaa vuodessa keskimäärin 80 kilogrammaa lihaa. Suurin osa siitä on punaista lihaa, mutta kana on myös viimeaikoina nostanut osuuttaan. 80 kiloa on todella reilusti liikaa, sillä suositusten mukaan viikkotasolla ei pitäisi ylittää puolta kiloa lihansyönnissä. Jos puolen kilon viikkotahdissa pysyisi, olisi vuoden lihankulutus noin 26 kilogrammaa. Suomalaisilla on siis vielä tekemistä.

Lihansyönti on paitsi ekologisesti kestämätöntä, myös haitaksi terveydelle. Syöpäjärjestöjen suositus on vieläkin matalampi, vain 300 grammaa lihaa viikossa. 

Lihalle on nykyään runsaasti korvikkeita kauppojen hyllyillä ja tukipolitiikkaa ollaankin parhaillaan muuttamassa niin, ettei lihaa enää myytäisi kohtuuttoman halvalla, jolloin sen kysyntä myös laskisi. Satu Raussi, Eläinten hyvinvointikeskuksen johtava asiantuntija sanoo, että muutos on välttämätön. 

- Jossain vaiheessa tämä himmeli joudutaan uudistamaan, koska meillä ei riitä elinmahdollisuuksia täällä maapallolla, Raussi toteaa.

Viime vuonna turhakkeeksi nimettiin kertakäyttögrilli. 

Lue myös: Anna Abreu on nykyään kasvissyöjä - "Tuntuisi ällöltä ajatukselta laittaa liha suuhun"

Lue myös: Outin kolmen minuutin "koronapasta" nousi hitiksi - neljä muuta helppoa lapsiperheen kasvisruokaa

Lue myös: Laulajatähti haluaisi kieltää lihansyönnin lailla - "Kaikki pärjäisivät varmasti"

Lue myös: 10 tyypillistä harhaluuloa kasvissyönnistä - katso

Lähde: Suomen Luonto

Kilpailut

Uusimmat