Kuva: AOP

HS: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, onko Suomessa syytä pelätä? Presidentti Sauli Niinistö kommentoi

24.02.2022 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Länsimaat valmistelevat parhaillaan pakotepakettia vastatoimiksi Venäjän hyökkäykselle.

Eurooppa heräsi torstaiaamuna synkkiin uutisiin, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa ja hyökkäsi monelta suunnalta maahan. Venäjä on hyökännyt useisiin kaupunkeihin, mukaan lukien pääkaupunki Kiovaan, uutisoi Yle. Ukraina on tiedottanut, että Luhanskin alueella kaksi kylää on jo menetetty valtaukselle. Länsimaat valmistelevat parhaillaan pakotteita vastatoimina Venäjän hyökkäykselle.

Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö, 73, pohtii, onko Suomessa syytä pelätä ja voisiko Ukrainan tilanne toistua seuraavaksi täällä. Niinistö myöntää, että huoli on oikea.

- On syytä olla varuillaan. Pelkoa on vaikea häivyttää. Ei sitä sillä tavalla unohduksiin voi painaakaan, Niinistö toteaa Helsingin Sanomille.

Niinistö muotoilee, että riski on se, jos Venäjä Ukrainaan hyökättyään kokee menestyneensä ja ikään kuin näyttäneensä muulle maailmalle. Presidentti kuitenkin muistuttaa haastattelussaan, että mitään välitöntä uhkaa Suomeen ei kohdistu. Hän korostaa, että Itämeren alueella ei leijaile mitään erityistä vaaraa, mutta lähinnä on kyse varautumisesta ja sen tarkkailemisesta, miten Venäjä nyt Ukrainan sodassa käyttäytyy.

- Kyllä meidän täytyy omaa elämäämme tietysti rakentaa kuten olemme tottuneet tekemään, mutta samalla kuitenkin ainakin minä, poliittiset tahot ja viranomaiset seuraamme tapahtumia hyvin tarkkaan ja vedämme sitten johtopäätöksiä jos niin on tehtävä. Varaudumme tekemättä siitä numeroa, Niinistö tiivistää.

Samassa haastattelussa Niinistöltä kysytään, havaitseeko hän Venäjää johtavan presidentin Vladimir Putinin, 69, muuttuneen vuosien aikana. Niinistö kertoo, ettei hän ole huomannut Putinissa muutosta ainakaan ennen presidenttien joulukuussa käymää puhelua.

- Paitsi sitten nyt, kuten olen kuvannut, että hän joulukuisen puheluni yhteydessä kuulosti hyvin päättäväiseltä. Se oli vähän poikkeavaa, Niinistö kuvailee haastattelussa.

Ukrainan kriisi alkoi jo vuonna 2014, kun Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan. 

Lähteet: Helsingin SanomatYle

Kilpailut

Uusimmat