Kuva: Shutterstock

Yle: Sodan vaikutukset voivat pian näkyä lautasellasi - yllättäen ei pelkästään negatiivinen asia

11.03.2022 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Länsi pyrkii irtautumaan riippuvudestaan Venäjän vientituotteista.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan vastasi länsi sotaan ankarilla, muun muassa taloutta ja vientiä koskevilla pakotteilla sekä pyrkimällä eroon riippuvuudestaan Venäjän vientituotteista. Venäjä on myös vastannut pakotteisiin rajoittamalla itse omien vientituotteidensa kuljettamista maasta. 

Ylen artikkelin mukaan Venäjän vientivaltteihin kuuluvat muun muassa erilaiset lannoitteet, joilla on lannoitettu aiemmin suuri osa Suomenkin viljantuotannosta. Nyt ollaankin kysymyksen edessä, mistä tarvitut lannoitteet vastaisuudessa hankitaan.

- Lannoitteista on jo nyt selkeästi niukkuutta markkinoilla. Ja kun on niukkuutta, joudutaan tiloilla miettimään, millaisiin peltoihin lannoitteita kannattaa käyttää, kuvailee Ylen haastattelussa Luonnonvarakeskuksen maatalouspolitiikan tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

Niemi arvioikin Ylelle, että valikointi tulee näkymään viljelyn keskittämisessä nimenomaan ihmisille viljeltävään viljaan. Suuri osa viljasta viljellään nimittäin eläinten rehuksi. Tämä tarkoittaisi kotieläintuotannon supistamista eli käytännössä sitä, että ruuan hinnan kallistuminen näkyisi juurikin lihatuotteissa ja todennäköisesti vähentäisi näin lihansyöntiä.

- Lopulta lannoitteiden kallistuminen voi siis johtaa lihan syönnin vähenemiseen, mikä olisi ilmaston ja ruuan tuotannon kestävyyden kannalta positiivinen uutinen, Niemi kertoo Ylen artikkelissa. Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat