Kuva: Shutterstock

Luulitko sateenkaarioikeuksien olevan täällä hyvällä tolalla? Suomi romahti vertailussa entistä alemmas

12.05.2022 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Suomen sijaan vaikuttaa erityisesti ihmisoikeuksia loukkaava translaki.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisee vuosittain raportin, jossa vertaillaan Euroopan 49:n maan ihmisoikeustilannetta. Tänä vuonna Suomi putoaa aiemmalta kuudennelta sijaltaan vasta sijalle 11.

Syynä pudotukseen on Setan tiedotteen mukaan ihmisoikeustilanne, joka on Suomessa jo jonkin aikaa edistymisen sijaan polkenut paikallaan. Ilga-Europen edellyttämistä toimista Suomessa toteutuu vasta noin 60 prosenttia. Monet muut maat sen sijaan ovat viime aikoina päivittäneet lainsäädäntöjään.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon mielestä tulos on pettymys siksikin, että nykyiseen hallitukseen kohdistui paljon toiveita juuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien kohentamiseksi.

- Toiveet nykyisen hallituksen toimista sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi ovat olleet korkealla. Onkin surullista todeta, että Suomi on nyt tippunut Pohjoismaista viimeiseksi Euroopan sateenkaarikartalla, Tarjamo kommentoi.

Kärkeä pitää edelleen Malta, joka on keikkunut kärkisijalla jo seitsemän vuoden ajan. Maassa toteutuu jopa 92 prosenttia yllä mainituista toimista. Suomen sijoitusta paikallaan pitää erityisesti vanha, ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki, jota ei ole vieläkään muutettu.

- Sukupuolen juridiseen vahvistamiseen esitettävä hakemusmenettely ja harkinta-aika eivät vastaa täyttä itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Alaikäisten jättäminen uudistuksen ulkopuolelle kertoo piittaamattomuudesta lapsen oikeuksia kohtaan. Sukupuolen juridinen vahvistaminen on lapsen edun mukaista, Tarjamo selventää.

Lisäksi ongelmallisia ovat intersukupuolisten oikeuksien loukkaaminen, puutteellinen vähemmistöjen suojelu eheyttämistoimilta ja sateenkaariperheiden edelleen eriarvoinen asema. Myös viharikoksiin puuttumisessa on parantamisen varaa.

- Sateenkaari-ihmisten arjessa on yhä liikaa syrjintää, häirintää ja väkivaltaa, Tarjamo toteaa.

Lue myös: Hämmentääkö HLBTIQ+ ja muu sateenkaarisanasto? Seta kertoo, miksi oikeilla termeillä on väliä

Lue myös: "Miksi naistenpäivää muka edelleen tarvitaan?" - Tiesitkö kylmäävät faktat naisten asemasta maailmassa?

Lähde: Seta

Kilpailut

Uusimmat