Kuva: AOP

Puolialaston protestoija huusi Cannesin elokuvajuhlien punaisella matolla - vartijat puuttuivat

23.05.2022 20:45 - Riia Frost

Cannesin elokuvajuhlissa on nähty tähän mennessä kaksi mielenosoitusta, joissa on korostettu naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Cannesin elokuvajuhlat sai uuden käänteen, kun ukrainalainen mielenosoittaja juoksi punaiselle matolle protestoidakseen naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Ukrainalaisen uskotaan protestoineen erityisesti kotimaansa sodan aikaista ilmiötä, jossa venäläiset sotilaat käyttävät seksuaalista väkivaltaa niin paikallisia naisia, lapsia kuin miehiä kohtaan.

Protestoija riisui yltään mustat vaatteensa ja paljasti puolialastoman kehonsa, johon oli maalattu Ukrainan lippu. Lippumaalauksen päällä luki ”lopettakaa meidän raiskaamisemme”. Lisäksi naisen selkään oli kirjoitettu ”saasta” ja hänen alushousunsa, pakaransa ja reitensä oltiin maalattu punaisella kuvastamaan raiskauksen aiheuttamia verisiä vaurioita. Mielenosoittaja juoksi punaiselle matolle huutaen kirjoittamaansa lausetta ja hänellä oli päällään ainoastaan alushousut ja kehomaali. Tapahtuman vartijat ottivat protestoijan nopeasti kiinni ja poistivat hänet alueelta.

Ukrainalainen mielenosoittaja nähtiin puolialastomana kehomaaliin peitettynä. (kuva: AOP)

Kaksi päivää kyseisen tapahtuman jälkeen feministiprotestoijat ilmestyivät samalle matolle tuodakseen esille naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Protestoijat sytyttivät savusoihdut ja pitivät nyrkkejään ilmassa samalla, kun he kantoivat pitkää valkoista lippua. Kyseisessä lipussa luki 129:n naisen nimet, jotka oli protestoijien mukaan murhattu viime Cannesin festivaalien jälkeen Ranskassa.

Kyseiset mielenosoitukset ovat saaneet paljon huomiota niin somessa kuin uutisissakin. Cannesin elokuvajuhlia vietetään Ranskassa 17.-28. toukokuuta.

Videot molemmista protestitilanteista voit katsoa alta, mutta huomioithan, etteivät klipit sovi herkimmille.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa ukrainalaisen naisen protestin täältä.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa feministiprotestoinnin videoklipin täältä.

Lue myös: Osalla transnaisista on haasteita ylittää Ukrainan rajaa sodan aikana - Zi, 31, kertoo vaarallisesta paostaan

Lue myös: Ukrainan sodassa ikävä ilmiö - vanhemmat eivät päässeet kuolleen sotilaspoikansa hautajaisiin

Lähteet: BBC, Cannes Film Festival

Kilpailut

Uusimmat