Kuva: Jussi Häkkilä

MTV: Sähkökatkot voivat kohdistua myös kotitalouksiin - asiantuntija kehottaa varautumaan

31.08.2022 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sähköä säännösteltäisiin kohdistamalla katko esimerkiksi kaupunginosaan kerrallaan.

Energiapula koettelee nyt kaikkialla ja tulee vain kärjistymään talvea kohti. Tilanne saattaakin vaatia syksyn ja talven mittaan järjestettyjä sähkökatkoja.

MTV:n artikkelissa kerrotaan, että säätely kohdistuu aivan viimesijaisesti kotitalouksiin. Ensimmäisenä teollisuus rajaisi sähkön käyttöään. Hätätapauksessa kotitalouksienkaan sähkökatkot eivät kuitenkaan olisi mahdottomia.

Kotitalouksien sähkökatkot olisivat kuitenkin miellyttävämpi ratkaisu kuin totaalinen sähkön loppuminen, joka ajaisi koko maan jopa viikoksi ilman sähköä.

- Jos meille tulisi totaalinen black-out Suomessa eli sähköjärjestelmä ajautuisi alas, kestäisi viikon, että saataisiin sähköt takaisin. Se olisi valtavan kallista ja hankalaa. Siksi hallituilla 1,5 tunnin sähkökatkoilla selviydyttäisiin tilanteesta, vaikka se epämiellyttävää olisikin, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoo MTV:lle.

Kotitalouksien katkot hoidettaisiin etukäteen tiedottamalla ja todennäköisesti rajattu alue kuten kaupunginosa kerrallaan.

- Sinä aikana ei tulisi sähköä mihinkään laitteeseen kotona, yhtään. Sitten vaikka 1,5 tunnin katkon jälkeen kotitalous saisi taas sähköä, mutta toinen kaupunginosa vuorostaan olisi ilman virtaa, Leskelä jatkaa MTV:n haastattelussa.

Puolitoista tuntia ei monelle kotona ole kovinkaan kriittinen aika ilman sähköä, mutta jos terveydentilansa vuoksi tarvitsee esimerkiksi apuvälineitä, olisi niiden käytön mahdollisuus syytä miettiä ennakkoon. 

- Jos on terveyteen liittyviä laitteita, tulisi varmistaa, että ovathan akut ladattuja, Leskelä kehottaa.

Muissa tapauksissa kotiin on syytä varata esimerkiksi säilyviä ruokatarvikkeita ja muita valonlähteitä kuten kynttilöitä tai taskulamppuja.

Lue myös: Haluatko säästää sähköä? 5 kodinkonetta, jotka ovat energiasyöppöjä

Lue myös: Yle: Kannattaako tiskata käsin ja lämmittää ruoka mikrossa? Asiantuntija antaa vinkit sähkönsäästämiseen

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat