Kuva: Shutterstock

Tiedätkö jo mikä on shrinkflaatio? Se kiihtyy nopeasti ja vaikuttaa todennäköisesti sinunkin kukkaroosi

04.09.2022 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Ilmiö on jo noteerattu sosiaalisessa mediassa.

Ruuan hinnan nousu on todennäköisesti jo näyttäytynyt jokaiselle ruokaostosten tekijälle. Yksi tapa hintojen piilonousuun on kuitenkin ostajan näkökulmasta erityisen viheliäinen. 

Englanniksi shrinkflation eli vapaasti suomeksi puhekielessä kääntynyt shrinkflaatio iskee tuttujen pakkauksien kokoon. Hinta pysyy edelleen samana, mutta pakkaus pienenee tai sisällön grammamäärä vähenee. Kuluttaja tulee siis maksaneeksi vähemmästä määrästä saman hinnan kuin aiemmin enemmästä.

Kauppojen toiminnassa ei ole sinänsä mitään kiellettyä. Se vain saattaa tuoda kuluttajalle huijatun olon, vaikka vääryyttä ei periaatteessa olekaan tapahtunut. Samaa on todennut aiemmin Helsingin Sanomien haastattelussa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

- Tuotekoon käyttäminen vaivihkaisiin hinnankorotuksiin voi murentaa asiakkaiden luottamusta, Beurling-Pomoell sanoo Helsingin Sanomille.

Kuluttajat ovat jo huomanneet ilmiön

Shinkflaatiota käsittelevät videot keräävät runsaasti katselukertoja myös TikTokissa. Alta voit katsoa yhden videoista, joissa pienentyneitä pakkauksia esitellään. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

@addison.jarman hi, now more than ever its sooo important to learn about finances #shrinkflation #addisontaughtme ♬ original sound - Addison Jarman

Katso kilohintaa

Jos omalla kohdallaan ei halua tulla sumutetuksi tuotteen koosta ja hinnasta, on varmin tapa suunnata katse tuotteen kilohintaan.

CNBC-talousmedia pitää epätodennäköisenä, että tuotekoko enää kutistumisen jälkeen kasvaisi entiselleen, mutta kilohinnan tarkkailu mahdollistaa tuotteiden todellisen vertailun keskenään ja siten mahdollisen säästön tekemisen.

- Se on ostosten tekijöistä kiinni tulla tietoisemmaksi kilohinnoista, kerrotaan CNBC:n aihetta käsittelevässä artikkelissa.

Lue myös: Ruuan hinta nousee kohisten - WWF kertoo, kuinka ostoskorin loppusummaa voi painaa alemmas

Lue myös: Kasvisten osuuden lisääminen tekee ruokavaliosta ekologisemman ja edullisemman - WWF kertoo helpot niksit

Lue myös: Haluatko säästää sähköä? 5 kodinkonetta, jotka ovat energiasyöppöjä

Lähteet: CNBC, Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat