Kuva: Shutterstock

Kasvisten osuuden lisääminen tekee ruokavaliosta ekologisemman ja edullisemman - WWF kertoo helpot niksit

27.08.2022 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Harva syö tarpeeksi kasviksia ylipäätään.

Kasvisten osuuden kasvattaminen ruokavaliossa on paitsi edullinen, myös ekologinen valinta. Kasviksista löytyykin ruokavalioon ratkaisu myös nyt, kun pohditaan, miten jokainen voisi kantaa oman kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hidastamistalkoissa tai miten ruuan hinnan noustessa voisi oman ostoskorin hintaa painaa alaspäin.

WWF listaa tiedotteessaan helppoja tapoja lisätä kasviksia jokapäiväiseen arkiruokaan. Tiedote kertoo, että suurin vaikutus on sillä, mitä syö pääruuaksi. Tehokkain tapa vähentää lihansyöntiä onkin valita esimerkiksi lounaalla tai päivällisellä kasvisruokavaihtoehto. Proteiinin lähdettä valitessa on syytä muistaa sekin, että myös joidenkin juustojen hiilijalanjälki voi olla yhtä suuri kuin joidenkin lihatuotteiden. Sen sijaan kasviproteiinien lisäksi myös kotimainen villikala on usein lihaa ja maitotuotteita ekologisempi vaihtoehto. 

WWF vinkkaa, että myös välipaloja on helppo kikkailla kasvispainotteisemmeksi pieniä muutoksia tekemällä. Esimerkiksi leivän päälle laitettavat leikkeleet on helppo vaihtaa maukkaisiin tofuun tai hummukseen. Välipala on myös hyvä hetki tankata esimerkiksi hedelmä tai smoothie. WWF muistuttaa, että harva suomalainen syö päivittäin suositusten mukaisen puolen kilon kasvismäärän.

Kasviproteiineihin tutustuminen kannattaa aloittaa helposta päästä. Moni on esimerkiksi jo tottunut korvaamaan suomalaistalouksissa paljon käytetyn jauhelihan soijarouheella, joka sopii suurimpaan osaan ruuista jauhelihan sijasta. Vaalea soijarouhe taas korvaa helposti kanaruokia. Rouheiden etu on myös niiden edullisuus ja pitkä säilyvyys kuiva-ainekaapissa. Jos mielii oikaista, löytyy kasvisvaihtoehtojen hyllystä myös pitkät rivit esimerkiksi vegepyöryköitä, -nakkeja, -pihvejä ja vaikka mitä muuta. Myös pavut ja linssit ovat edullinen vaihtoehto kasvisruokien proteiinipitoisuutta lisäämään.

Kannattaa myös aloitta rauhallisesti. Hermot ovat varmasti koetuksella, jos päättää saman viikon aikana jättää kaikki eläinperäiset tuotteet historiaan. Muutoksia kannattaakin tehdä pikkuhiljaa ja luopua tuotteesta kerrallaan, kun uudet vaihtoehdot alkavat löytää paikkansa ruokavaliossa. Jos esimerkiksi lihan jättäminen kokonaan tuntuu vaikealta, voi liikkeelle lähteä ensin vaikka kasvisruokapäivästä.

Lue myös: Tiedätkö, paljonko kasviksia pitäisi syödä päivässä? Alle puolet suomalaisista syö tarpeeksi

Lue myös: Vegepyörykät hurmaavat, mutta eivät pysy kasassa? Niksit, joilla onnistuu aloittelija sekä konkari

Lue myös: Kolumni: Jätin kuukaudeksi punaisen lihan ja kanan - asiantuntija kommentoi havaintojani

Lue myös: Terveyshurahduksessa ruokavaliosta unohtuu usein tärkeä ainesosa - 5 syytä, miksi tarvitset sitä

Lähde: WWF

Kilpailut

Uusimmat