Kuva: Shutterstock

Foreca: Syyskuu oli lämmin, mutta syksy tulee nyt rytinällä - uusi kuukausiennuste lupaa kylmää kyytiä

02.10.2023 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Lämpötila voi pudota jopa kymmenellä asteella viime päivistä.

Syyskuuta vietettiin poikkeuksellisenkin lämpimissä ja aurinkoisissa tunnelmissa, mutta viimeistään lokakuu tuo syksyn tullessaan.

Forecan julkaisema uusi kuukausiennuste kertoo, että lähipäivinä lämpötilat tulevat tipahtamaan roimasti. Vaikka syyskuu oli keskimääräistä lämpimämpi, tulee tänään alkanut viikko olemaan jopa keskimääräistä jonkin verran viileämpi. Seuraavien viikkojen odotetaan olevan myös sateisia, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

- Matalapaineiden kulkureitin takia sää on meillä seuraavien viikkojen ajan ajankohtaan nähden sateista. Lokakuun 2. päivä alkavalla viikolla sää kylmenee etenkin maan pohjoisosassa, mutta myös etelässä on selvästi viileämpää kuin syyskuun lopussa on ollut. 

Lämpötila tipahtaa äkisti viime viikosta jopa kymmenellä asteella. Etenkin pohjoisessa Suomessa lämpötilojen putoaminen voi näkyä jopa sateiden muuttumisena lumeksi.

- Pohjoisessa, etenkin Lapissa, sataa ajoittain veden lisäksi lunta. Yöpakkasiin on syytä varautua etenkin pohjoisessa, mutta ne ovat ajoittain mahdollisia ainakin paikallisesti koko maassa, Rinne jatkaa.

Rinne ennustaa luvassa olevan muutoinkin sateinen lokakuu, sillä sadealue näyttää kieppuvan Suomen yllä aina 16. lokakuuta alkavalle viikolle asti. 

- Lokakuun 16. päivä alkavalla viikolla olisi ajankohtaan nähden sateista. Lokakuun 23. päivä alkavalle viikolle ennuste ei enää ota juuri sateisuuteen kantaa, mikä viittaa siihen, että sää muuttuu huonosti ennustettavaksi. 

Lue myös: Minkälainen syksy on luvassa? Forecan pitkä sääennuste kertoo

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat