Kuva: Kimmo Brandt

Finlandia-palkinnot on jaettu - historia näytti puhuttelevan valitsijoita

30.11.2023 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Finlandia-palkinnot ovat arvoltaan 30 000 euroa.

Finlandia-palkinto on jaettu jo 40. kerran. Tänäkin vuonna jaettiin erikseen kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia.

Kaunokirjallisuuden Finlandian sai Sirpa Kähkösen sukupolviromaani 36 uurnaa - Väärässä olemisen historia. Voittajateoksen valitsi taiteilija Jorma Uotinen. Kähkönen esitti palkintopuheessaan vuolaat kiitokset, mutta pohti myös laajemmin kirjallisuuden merkitystä ihmisyydelle.

- Joskus voi tuntua, ettei kukaan kulje rinnalla, että on jäänyt yksin markkinatorin pauhuun ja pimeään. Juuri silloin syttyvät taiteen sanat ja kuvat, äänet ja liikkeet. Taide kertoo meistä, jotka emme aina osanneet, emme useinkaan olleet oikeassa, elimme reunalla putoamista peläten.

Tietokirjallisuuden Finlandia meni Linda Liukkaan valitsemana Antti Järven teokselle Minne katosi Antti Järvi? Kirjan kirjoittaminen lähti Järven henkilökohtaisen elämän mysteeristä, kun setä pyysei selvittämään mitä hänen isoisälleen, kaima Antti Järvelle on tapahtunut. Tutkimuksista laajeni kuitenkin paljon suurempi tarina..

- Kun aloin selvitellä asiaa, tajusin, että en ole kirjoittamassa vain isovaaristani Antti Järvestä vaan tavallisista ihmisistä sodan jättämässä myllerryksessä. Siitä miten ihmiset joutuvat jättämään kotiseutunsa ja lähtemään uusille asuinsijoille ilman omaisuutta. Siitä miten joukko ihmisiä päättääkin jäädä kotiin ja perheenjäsenet joutuvat eroon toisistaan. Siitä millaiset voimat ihmisten kohtaloa ohjailevat, Järvi kertoo puheessaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voitti muusikko Herra Ylpön valitsema Magdalena Hain Sarvijumala. Kähkönen kertoo, että kohtasi kirjaa tehdessään usein väitteen, ettei rasismista enää ole relevanttia tai tarpeellista kirjoittaa, kunnes huomasi, että Suomessakin on jopa päättävässä asemassa sellaisia henkilöitä, joiden vuoksi on.

- Sarvijumalan päähenkilö Lauri on mustan isän ja valkoisen äidin poika. Eräässä kirjan varhaisista arvioista pohdittiin sitä, onko rasismi enää relevantti aihe nuortenkirjaan maaliskuussa 2023. Sitten tuli kesä 2023, Hai sanoo puheessaan viitaten nykyhallitukseen rasismikohuineen.

Jokainen Finlandia-palkinto on arvoltaan 30 000 euroa. 

Ehdolla oli myös postuumisti edesmenneen Miki Liukkosen romaani Vierastila, joka valittiinkin kaunokirjallisuuden lukijoiden suosikiksi.

Lue myös: Helsingin Kirjamessut nousi Pohjoismaiden suurimmaksi kirjallisuustapahtumaksi - valtava kävijämäärä

Lue myös: Anna-Maja Henrikssonista julkaistaan elämäkerta

Kilpailut

Uusimmat