Kuva: Shutterstock

Vuoden turhake 2023 on valittu

07.12.2023 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Suomen luonto -lehti valitsee voittajan lukijoiden ehdotuksista.

Suomen luonto -lehti on valinnut Vuoden 2023 turhakkeeksi maakuntalentojen tukemisen valtion ja kaupunkien varoin. Toimitus valitsee voittajan lukijoiden ehdotuksista.

Lentomatkustaminen päästää ilmakehään hiilidioksidia tonnikaupalla. Lehti kertoo, että valtio on pitänyt koneita ilmassa reilusti yli 40 miljoonalla eurolla ja jatkoa on luvattu 38 miljoonalla. Suomi on luvannut olla hiilineutraali vuonna 2035 ja lentoliikenteen tukeminen on yliopistonlehtori Stefan Baumeisterin mielestä ristiriidassa päästövähennystavoitteiden kanssa.

"Kun mietitään, että olemme ilmastokriisissä, onko meillä oikeasti varaa tähän?", Baumeister pohtii.

Valtio ryhtyi tukemaan maakuntalentoja koronapandemian romahduttaessa lentoliikenteen kysynnän. Kun työmatkat vaihtuivat videoneuvotteluihin ja Finnair ilmoitti lopettavansa kannattamattomat reitit usealle maakuntakentälle. Ihmiset eivät ole pandemian jälkeen kuitenkaan palanneet lennoille samaa tahtia kuin esimerkiksi juniin, joten hallitus päätti jatkaa lentojen tukemista vuoteen 2026 asti, jotta reittejä ei tarvitsisi lopettaa.

Lentomatkustamisen hiilijalanjälki ei ole pienimmästä päästä. (kuva: Shutterstock)

Aiempina vuosina Vuoden turhakkeeksi on valittu muun muassa terassilämmitin, liika lihankulutus, kertakäyttögrilli ja korjauskelvoton elektroniikka. Suomen luonto -lehden kustantajana toimii Suomen luonnonsuojeluliitto.

Lähde: Suomen luonto

Lue myös: 5 eriskummallista suomen kielen sanontaa - olisitko tiennyt näiden alkuperän?

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on voi-, lehti- ja torttutaikinalla?

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

Kilpailut

Uusimmat