Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mitä eroa on voi-, lehti- ja torttutaikinalla?

06.12.2023 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Vaikka taikinat näyttävät samalta, on niiden välillä eroavaisuuksia.

Pakastealtaat notkuvat erilaisia valmistaikinoita, mutta yhteinäisestä ulkonäöstään huolimatta niiden välillä on eroja. Innokkaan leipurin kannattaakin hieman perehtyä taikinoiden eroavaisuuksiin ennen leivontaan ryhtymistä. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että voi-, lehti- ja torttutaikinat sopivat kaikki niin suolaisten kuin makeidenkin leipomusten tekoon.

Voitaikina

Tämä taikina on nimensä mukaisesti leivottu voilla ja sen myös maistaa ihanan leipomuksen mausta. Voitaikina on herkempi lämpötilojen muutoksille, eli se muuttuu lämpimässä nopeasti löysäksi. Tämän taikinan käsittelyssä pitää siis olla tarkempi ja nopeampi kuin torttu- ja lehtitaikinan kanssa. Voitaikinaa kannattaa hyödyntää esimerkiksi sellaisiin leivonnaisiin, joihin ei tule paljoa täytettä, koska silloin voin maku pääsee enemmän esille leivonnaisessa. 

Lehtitaikina

Toisin kuin voitaikina, tämä taikina on leivottu margariinilla. Lehtitaikina on kaulittu ohuemmaksi levyksi kuin voi- ja torttutaikina. Se ei myöskään ole yhtä herkkä lämpötilan vaihtelulle kuin voita sisältävä taikina. Lehtitaikina sopii erityisen hyvin erilaisiin täytettyihin leivonnaisiin kuten esimerkiksi pasteijoihin.

Torttutaikina

Torttutaikina on leivottu lehtitaikinan tapaan margariinilla. Tätä tuotetta myydään etenkin joulusesongin aikaan ja se sopii nimensä mukaisesti erityisen hyvin joulutorttuihin. Paksuus on samanlainen kuin voitaikinassa, mutta se kohoaa margariinin ansiosta voitaikinaa enemmän.

Joulutorttu on yksi perinteisimmistä jouluherkuista. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Talvipukeutumisen ei tarvitse olla tylsää - kurkkaa lämmittävät tyylivinkit

Lue myös: Muista läheistä itsetehdyllä tai aineettomalla joululahjalla - katso vinkit suloisiin yllätyksiin

Lue myös: Näin löydät oman tyylisi - 5 vinkkiä, joiden avulla onnistut

Lähde: Myllyn Paras, Anna

Kilpailut

Uusimmat