Kuva: SHUTTERSTOCK

Vuodenvaihteessa kalastuslakiin muutoksia

28.12.2023 18:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Kalastonhoitomaksun yläikäraja nousee sekä saaliiksi otettavat kalat on jatkossa lopetettava.

Eläinsuojelulain korvaava eläinten hyvinvointilaki tulee voimaan 1.1.2024. Lain perusteella myös kalastuslakiin tulee muutoksia. 

Yksi keskeinen muutos kalastusta harrastaville on, että ensi vuodesta alkaen saaliiksi otettavat kalat on lopetettava. Kalat tulee lopettaa mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla. Esimerkiksi pilkkiessä pienetkin kalat on lopetettava, eikä niitä saa jättäää jäälle tukehtumaan. 

Saaliskalan lopetusta voidaan lykätä, jos olosuhteet vaikeuttavat lopetusta, tai jos saalista säilytetään sumpussa taikka muussa vastaavassa kalojen säilyttämiseen soveltuvassa tilassa. Lopetusvelvollisuus ei koske kerralla saatavaa suurta saalismäärää. 

Sama laki koskee myös rapuja. 

Muutoksia tulee myös kalastushoitomaksuun, kun maksuvelvollisuuden yläikäraja nousee 69 vuoteen. Nykyinen maksuvelvollisuuden yläikäraja on 64 vuotta. 

Muutos toteutetaan siten, että ne henkilöt, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta viimeistään 31 päivänä joulukuuta vuonna 2023, saavat jatkossakin harjoittaa kalastusta ilman valtiolle suoritettavaa kalastonhoitomaksua. 

Lue myös: Merisaukko yritti varastaa kalastajan saaliin - lopputulos saa huokaamaan ihastuksesta

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kilpailut

Uusimmat