Kuva: MTV

Muodin huipulle -sarjaa tuomaroiva Mert Otsamo ponnisti kisasta aikanaan itsekin: "Ei takaa menestystä"

20.01.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Mert Otsamo toimii uudella kaudella vakiotuomarina.

Uudella Muodin huipulle -kaudella vakiotuomareiden joukkoon liittyy muotisuunnittelija Mert Otsamo. Sen lisäksi, että Otsamo on yksi Suomen nimekkäimmistä muotisuunnittelijoista, hän on itsekin aikanaan ponnistanut tunnettuuteen samaisesta ohjelmaformaatista.

Tuolloin oli vuosi 2009 ja Muodin huipulle pyöri ensimmäisiä kertoja suomalaisessa televisiossa. Otsamo ei voittanut omaa kauttaan, mutta onnistui silti nousemaan muotimaailman huipulle. Haastattelussa Otsamo nyökyttelee, kilpailu tosiaankin on vasta alkua, ja moni asia sen jälkeen on itsestä kiinni.

- Tämähän on vasta alku. Se, että olet tässä ohjelmassa ei takaa sun menestystä. Se kaikki on kiinni itse suunnittelijasta. Isoin kamppailu pitää tehdä itsensä kanssa, että löytää sen oman paikkansa ja on muuntautumiskykyinen. Tietynlaista periksiantamattomuutta pitää löytyä. Tämä ala ei ole helppo ja ala on alati muuttuva. Pitää osata jotenkin löytää oma äänensä, mutta silti kuitenkin pysyä aallonharjalla, Otsamo kuvailee.

Alta tai Podplaysta voit kuunnella koko haastattelun, jossa Otsamo kertoo myös muun muassa kilpailun käänteistä ja siitä, nousiko kilpailijoista ketään heti ennakkosuosikin asemaan.

Tälläkin kaudella kilpailee 10 lahjakasta nousevaa suunnittelijaa. Jostakusta heistä voi tulla seuraava Mert Otsamo tai Katri Niskanen, mutta todennäköisesti kaikista ei. Oman menestyksensä salaisuudeksi Otsamo arvelee sitä, että hän on ollut riittävän joustava ja avoin tekemään kaikenlaista. Suurin kompastuskivi on luulla pääsevänsä aina toteuttamaan suurinta taiteellista visiotaan - joskus toki sitäkin, mutta usein työ on paljon asiakaslähtöisempää. Lopulta paljon on kiinni omasta yritteliäisyydestä ja periksiantamattomuudestakin. Pelkkä lahjakkuus itsessään ei riitä, jos jaksaminen, joustavuus ja asiakastyössä tarvittavat sosiaaliset taidot puuttuvat. 

- Voit olla todella lahkas suunnittelija, mutta se on niin paljon muutakin kuin vain vaatteen suunnittelua. Tämä on myös asiakastyötä, pitää pystyä olemaan herkkä, pysymään avoimena ja kommunikoimaan. Koen mun vahvuudekseni, että olen löytänyt sen oman ääneni ja pystynyt muuntautumaan ja kommunikoimaan asiakkaiden kanssa. Kuulostaa karulta, mutta unelma, että pääsisi aina vain taiteilemaan ja tekemään niitä erikoisempia vaatteita, on harvinaista, että niillä tekee kokonaan elantonsa. Mä teen tosi paljon laidasta laitaan, yksityisasiakkaiden ja artistien kanssa, teen linnanjuhlia, festareita, hääpukuja. Se, että löytää äänen, joka on paljon syvemmällä kuin yhdessä vaatetyylissä, vaan että sitä pystyy tuomaan eri tilanteisiin.

Kilpailuun mahtuu aina yllättäjiä

Tuomarina Otsamo kertoo kyllä näkevänsä joistain kilpailijoista heti, että mahdollisuuksia suureenkin menestykseen on. Hän kuitenkaan tyrmää, että aina se menisi niin. Mukaan mahtuu aina myös todellisia yllättäjiä, jotka löytävät oman tyylinsä ja äänensä vasta matkan varrella. 

- Mulla on ollut aavistukseni ja ne ovat osuneet oikeaan, mutta siellä on aina niitä yllättäjiä, jotka ovat nousseet, vaikka ei olisi alkuun se suunnittelijan ääni ollut niin vahva, mutta kilpailun aikana he ovat löytäneet sen, se on kristalisoitunut ja he ovat puhjenneet kukkaan. Kyllä sieltä aina pystyy poimimaan niitä niin sanotusti varmoja valintoja, mutta myös yllättäjiä on.

Yleisesti ottaen Otsamo pitää kauden tasoa todella kovana ja työn jälkeä hyvin laadukkaana, kun ottaa huomioon, miten vähän aikaa suunnittelijoilla on käytössään.

- En ymmärrä, miten on tässä ajassa, kaiken tämän paineen ja rajallisuuden nimissä pystynyt tekemään niin hallittuja kokonaisuuksia. Todella erilaisia suunnittelijoita keskenään, mutta kaikilla on todella selkeä, kristalisoitu ajatus siitä, kuka on suunnittelijana.

Koska Otsamo on itsekin ollut kilpailijoiden asemassa, hän tietää myös harteillaan nyt olevan vastuun. Tuomareiden sanat voivat jäädä pitkäksi aikaa mieleen kannustamaan tai kummittelemaan.

- Koen myös kovaa vastuuta, että pystyy tuomaroimaan ja antamaan rakentavaa palautetta suunnittelijoille. Ne lauseet voivat olla tärkeitä, mulle ne olivat ainakin siinä hetkessä tosi tärkeitä. 

Lue myös: Muodin huipulle -kilpailija Pinja Antikainen tekee zero waste -vaatteita: "Ihmisten käytös on muuttunut"

Lue myös: Muodin huipulle oli Reetta Hellgrenin unelma 10 vuotta - nyt hän on yksi uuden kauden kilpailijoista

Kilpailut

Uusimmat