Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, miten lamput kierrätetään? Yksi asia ratkaisee

28.04.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kaikkia lamppuja ei saa laittaa muiden jätteiden joukkoon.

Tiedätkö, mikä on oikeaoppinen loppusijoituspaikka palaneelle lampulle? Todellisuudessa vastaus riippuu täysin siitä, millainen lamppu on kyseessä.

Tavallisen hehkulampun voi laittaa sekajätteen joukkoon. Sama pätee halogeeni-lamppuihin, jotka voidaan myös hävittää sekajätteen mukana. 

Kuitenkaan esimerkiksi energiansäästö- tai loisteputkilamppujen kohdalla tämä ei päde, sillä ne sisältävät pienen määrän elohopeaa ja kuuluvat siksi ongelmajätekeräykseen. Lamput on vietävä esimerkiksi myymälöiden ongelmajätekeräykseen tai keräysasemalle.

Vaikka nykyisin suositut led-lamput eivät elohopeaa sisälläkään, ei niidenkään paikka ole muun jätteen seassa, sillä niissä on elektronisia komponentteja. SER-Kierrätyspisteisiin on vietävä niin irralliset led-lamput kuin myös sellaiset laitteet, joista lamppua ei voi irroittaa. 

Lamppujen palauttaminen kierrätyspisteisiin on maksutonta, ja oman lähimmän pisteensä voi tarkistaa esimerkiksi kierrätys.info -sivustolta. 

Lue myös: Jos taloyhtiön jäteastiaan on heitetty sinne kuulumatonta jätettä, onko oma kierrätys ollut turhaa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: HSY: Biojätteen kierrätyksessä tehdään edelleen kaksi yleistä virhettä - ethän mokaa näissä?

Lue myös: Tiesitkö, ettei tuorekelmu kuulu muovipakkauskeräykseen? Selkeä ohje mitä jäteastiaan saa laittaa

Lue myös: Tiedätkö, mihin kierrätysastiaan kuuluu Pringles-sipsien pakkaus? 7 kinkkistä kierrätettävää

Lähteet: Airam, HSY

Kilpailut

Uusimmat