Kuva: Shutterstock

Kesätyöpaikkoja tänä vuonna aiempaa vähemmän - joillain aloilla paikkamäärät kuitenkin nousevat

13.05.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Muun muassa kuljetusalalla paikat voivat lisääntyä.

Kesätyöpaikkoja oli tänä vuonna tarjolla hieman aiempia vuosia vähemmän, kertoo SAK.

Näyttää kuitenkin, että työpaikat ovat keskittyneet yksityisiin palveluihin ja kuljetusalalle, sillä pelkästään niiden joukossa kesätyöpaikkojen määrä päinvastoin kasvoi aiemmasta. Kaiken kaikkiaan kesätyöpaikkojen määrä kuitenkin väheni viime vuodesta.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamushenkilöille tekemästä kyselystä. Tänä vuonna 72 prosenttia kaikista vastanneista luottamushenkilöistä kertoi, että uskoo työpaikalle palkattavan kesätyöntekijöitä. Viime vuonna siten arvioi enemmän, 76 prosenttia. 

– Kesätyöpaikkojen määrä on kaikkiaan hieman laskussa verrattuna viime vuosiin. Kesätyöntekijöitä palkataan nyt suurin piirtein sama määrä kuin ennen koronapandemiaa, kommentoi SAK:n järjestöasiantuntija Jussi Kukkola.

Enemmän kesätyöntekijöitä palkataan yksityisiin palveluihin sekä kuljetusalalle. 88 prosenttia yksityisten palvelualojen SAK:laisista luottamushenkilöistä uskoi kesätyöntekijöitä palkattavan, kun viime vuonna siten vastasi samassa joukossa 83 prosenttia. Myös kuljetusalalla nousu oli samansuuntaista. Luottamushenkilöistä 75 prosenttia vastasi luulevansa kesätyöntekijöitä palkattavan, kun viime vuonna luku oli 70 prosenttia.

Sen sijaan esimerkiksi julkisilla -tai teollisuusaloilla lasku oli roimaakin. Teollisuudessa luottamushenkilöistä 63 prosenttia arveli työpaikan palkkaavan kesätyöntekijöitä, kun edellisvuonna luku oli vielä 70 prosenttia. Vielä enemmän laskua oli julkisen alan kesätyöpaikkojen suhteen, sillä vain 69 prosenttia arvioi kesätyöntekijöitä palkattavan tänä kesänä, kun viime vuonna luku oli jopa 83 prosenttia. Laskua saattavat selittää teollisuusalojen ahdinko sekä julkisilla aloilla säästöt, joita on jouduttu tekemään. Kukkola ei kuitenkaan usko paikkojen määrän dramaattisesti romahtavan, vaikka eroja aloittain onkin.

SAK teki kyselynsä huhti-toukokuussa, ja siihen vastasi 1030 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. 

Lue myös: Naiset tekevät miehiä enemmän etätöitä

Lue myös: Nuoret kokevat taloudellisen tulevaisuutensa olevan heikompi kuin muilla sukupolvilla - syitä monia

Lähde: SAK

Kilpailut

Uusimmat