Kuva: Shutterstock

Sukupuolivähemmistöjen syrjintä on vähenemässä - häirintä ja väkivalta silti yhä korkealla tasolla

18.05.2024 12:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Vaikka sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluva syrjintä on edelleen yleistä, tutkimustulokset paljastavat merkkejä edistymisestä.

Euroopan perusoikeusvirasto FRA on tehnyt maailman laajimman kyselytutkimuksen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta. Kolmatta kertaa tehtävään tutkimukseen osallistui 100 000 ihmistä 30 eri maasta, myös Suomesta.

Vaikka sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuva syrjintä on edelleen yleistä, tuoreet tulokset paljastavat merkkejä hitaasta mutta asteittaisesta vähentymisestä. Kokemukset vaihtelevat huomattavasti eri puolilla EU:ta ja osoittaa, että jokaisella ryhmällä on erilaisia haasteita.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokivat, että edistystä auttoivat myönteiset muutokset lainsäädännössä ja politiikassa.

Samaan aikaan kuitenkin kiusaaminen, häirintä ja väkivalta ovat nousseet korkealle tasolle. Erityisesti trans-, inter- ja muun sukupuoliset sekä sukupuoleltaan moninaiset ihmiset kohtaavat aiempaa enemmän häirintää ja väkivaltaa. He kärsivät myös todennäköisemmin mielenterveysongelmista ja itsetuhoisista ajatuksista. Lisäksi heillä on korkeampi alttius kodittomuuteen ja heidän on vaikeampi saada sairaalahoitoa.

Tämä koskee myös taloudellisissa vaikeuksissa olevia, vammaisia, etnisiin tai muihin vähemmistöryhmiin kuuluvia seksuaalivähemmistöjä.

- Avoimesti LGBTIQ -ihmisenä olemisen Euroopassa ei pitäisi olla taistelua. Vaikka näemme merkkejä edistyksestä, kiusaaminen, häirintä ja väkivalta ovat edelleen jatkuvia uhkia. On aika toimia päättäväisesti ja hyödyntää saavuttamaamme edistystä, jotta kaikkia kohdellaan EU:ssa tasa-arvoisesti ja jotta he voivat elää ihmisarvoisesti ja kunnioittavasti, kommentoi FRA:n johtaja Sirpa Rautio

Yhä useammat LGBTIQ-henkilöt ovat entistä avoimempia omasta suuntautumisestaan. Nykyisin myös kouluissa käsitellään LGBTIQ-kysymyksiä myönteisemmin ja ennakoivammin, ja nuoret kokevat saavansa enemmän tukea opettajiltaan ja ikätovereiltaan.

Lue myös: Thaimaa on hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Lue myös: Verenluovutuksessa otetaan tänään askel kohti tasa-arvoa - miesten välisen seksin rajoite poistuu

Lue myös: Yleinen tapa saattaa tehdä hallaa parisuhteelle

Lähde: FRA

Kilpailut

Uusimmat